Közélet

Mérgező sminkkel szépítkeztek a rómaiak + VIDEÓ

Mérgező sminkkel szépítkeztek a rómaiak + VIDEÓ

2013. október 21., hétfő
Mérgező sminkkel szépítkeztek a rómaiak + VIDEÓ

A római kori divatról szóló könyvet mutattak be az SZTE klasszika-filológia tanszékén. Mint kiderült, az akkori szépségápolás nem is különbözött olyan sokban a ma ismerttől.

"2008-ban készítettem egy szépségápolási kiállítást, majd

Jerem Erzsébet,

az Archaeolingua Alapítvány és Kiadó vezetője győzött meg arról, hogy írjam ezt meg könyv formájában is" - nyilatkozta a Telin Televíziónak

R. Facsády Annamária

régész. Az ókori divat sajátosságait feldolgozó mű tanulsága szerint a szépségápolás akkori sajátosságai nem esnek távol a ma ismertektől. Fejlett fürdőkultúrájuk volt a rómaiaknak, a rendszeres tisztálkodást, személyi higiéniát igen sokra tartották. A sminkben felhasznált anyagok némiképp különböztek az általunk használtaktól, és az akkori trendek is mások voltak. "Az alapvető különbség, hogy az általuk használt hidratálókrémek ólmot tartalmaztak - erről tudjuk, hogy mérgező, sőt ők is tudták ezt, ennek ellenére mégis használták" - emelte ki a régész. A frizuraviselet a kort is meghatározta, ebben a divatot elsősorban a császár és családja diktálta. Egy-egy időszakhoz meghatározó frizuraviselet is köthető, ami sok esetben könnyítette meg a régészek munkáját is.

A további részletekért tekintse meg a Telin Televízió R. Facsády Annamáriával készített interjúját! (Szegedi Panoráma, 2013. október 18.)

http://www.youtube.com/watch?v=VRyQwtuGFE0

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.