Közélet

Letették az új vérellátó központ alapkövét

Letették az új vérellátó központ alapkövét

2013. október 25., péntek
Letették az új vérellátó központ alapkövét
verrellato_alapkoletetel03_gs

A Honvéd téren új regionális vérellátó központ épül. A projekt keretében korszerű, a legmodernebb szakmai követelményeknek megfelelő vér- és vérkészítménygyártásra alkalmas központot alakítanak ki, ami a dolgozóknak és a donoroknak is kedvezőbb feltételeket teremt.

Szeged egyik évtizedek óta

üresen tátongó gödre tűnik el

a Honvéd tér és a Földváry utca sarkán, ott kezdődik meg a regionális vérellátó központ építése. Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár még januárban jelentette be a projektet, mely korszerű vér- és vérkészítménygyártásra alkalmas központ kialakítását célozta meg Szegeden és Pécsen, melyek feladata a régiókat alkotó megyék egészségügyi szolgáltatóinak ellátása is. A két centrum összességében 3 milliárd forint uniós és hazai forrásból épül, és jövő nyáron nyitják meg kapuikat. „A vérellátásban az elmúlt 30 évben nem volt mostanihoz hasonló fejlesztés” – jelentette ki

Miskovits Eszter

, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója. A szegedi vérellátó elődjét 1951-ben alapította

Gál György

professzor. Többek között az ő munkája teremtette meg a hátteret ahhoz, hogy 1962-ben Szegeden hajthassák végre az első vesetranszplantációt Magyarországon – emlékeztetett Miskovits Eszter.

verrellato_alapkoletetel02_gs

A háromszintes, 1340 négyzetméteres központot a Ferroép Zrt. építi. A földszinten a vérraktár és a vizsgálók kapnak helyet, az első emeleten működnek majd a laborok és a véradóhelyiségek, a harmadik szinten az irodákat és a szociális blokkot alakítják ki. Az épület tetején napelemek termelik majd a központ üzemeltetéséhez szükséges villamos energia egy részét. A főigazgató korábban az MTI-nek elmondta, a véradóktól évente országosan 440 ezer egység vért vesznek le, egy egység 450 milliliter. Csökken a balesetek száma, és a korszerű műtéti eljárásokkal a korábbinál kevesebb vér is elég, de a véradók száma is csökken. Ezért fontos felhívni a figyelmet a véradás szükségességére, továbbá a vérrel való helyes gazdálkodásra is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.