Közélet

„Lépj be a művészetek kapuján” - ENTER-fesztivál a Reök-ben

„Lépj be a művészetek kapuján” - ENTER-fesztivál a Reök-ben

2013. október 22., kedd
„Lépj be a művészetek kapuján” - ENTER-fesztivál a Reök-ben
reok02

Az izgalmas programokat kínáló rendezvény a ház őszi-téli évadnyitója, és bemutatja a palota új „bérlőit” is – látványszalonok nyílnak meg a Reökben.

„Lépj be a művészetek kapuján!” felhívással ingyenes fesztivált hirdetett meg október 26-ra a Reök. Reggel tíztől este tízig tartó programkavalkáddal várják a látogatókat. Az események közt minden művészeti ág, így a képzőművészet, az irodalom, a zene és a színház is képviselteti magát.

Herczeg Tamás

igazgató és

Harangozó Gyula

művészeti igazgató sajtótájékoztató keretében számolt be arról, mi az ENTER-nap legfőbb célja. Új művészeti irányt vesz a REÖK, amivel kapcsolatban először ezen a napon szerezhetnek tapasztalatokat a látogatók. Mostantól lényegesen nyitottabb lesz a ház működése, és számos, a Szeged büszkeségét jelentő szecessziós épülethez is kapcsolódó, állandó programmal dúsítják a Reök kínálatát. Mindemellett – hangsúlyozandó a nyitást – arculatában is megújul az intézmény. Az arculati elemek szintén egyfajta frissességet, modern irányváltást jelölnek.

Látvány-fotószalon és látványműterem

enter_reok

A három legfontosabb, hosszútávon működő program a látvány-fotószalon, -zeneszalon és -műterem már a nyílt napon bemutatkozik.

Dusha Béla

és tanítványai hosszabb távra „bérbe veszik” a Zöld Szalont, és amellett, hogy bepillanthatunk munkájukba valamint részt vehetünk a fotóművész nyilvános előadásain, szombatonként fotókat is készítenek a látogatókról. Green box technikával a palota erkélyeire varázsolják őket vagy portrékat készítenek róluk az épület legimpozánsabb termében. Árnyas Koppány festőművész szintén beköltözik a Reök-be. Hétköznap is a házban dolgozik majd, és látványműtermében ő is szombatonként fogadja azokat, akik kíváncsiak az alkotói folyamatra. A művész később szakmai kurzusok keretében nemzetközi alkotótársakat is fogad. A zeneszalon a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a Reök közötti hosszabb távú, szoros együttműködés első lépése. A hallgatók a látogatók közt próbálnak majd, így utóbbiak betekintést nyerhetnek a diákok gyakorló óráiba, és kellemes zenei élmény társul tárlatlátogatásuk mellé. Herczeg Tamás a leendő kiállításokkal kapcsolatban elmondta: előrehaladott tárgyalások folynak a tárlatok megvalósulásáról. Népszerű seregszemlék, rangos nemzetközi kiállítások és a legjelentősebb hazai közgyűjtemények anyaga várható jövőre. Nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy a méltán népszerű szegedi képzőművészek helyet kapjanak a Reök-ben. A menedzsment a Szabadtéri időszakán kívül is biztosítani szeretné közönségének a színházi élményt, így ősztől tavasz végéig független színházak szerepelnek a Reök kínálatában. Mostantól erősíteni fogják a független szcéna jelenlétét: 17 előadás érkezik 11 társulattól, köztük a Maladype Színháztól, a Manna és a Füge Produkciótól, a Nézőművészeti Kft.-től. A rendezők közt megtalálhatjuk

Zsótér Sándort, Balázs Zoltán, Hidvégi Nórát

is, és olyan népszerű művészek érkeznek a palotába, mint

Györgyi Anna, Fenyő Iván, Pelsőczy Réka, Scherer Péter, Fullajtár Andrea.

Az ENTER-fesztivál október 26-án reggel 10 órakor kezdődik, az első száz látogatót vattacukorral fogadják majd. A művészeti „börzén” lesz többek között kézműves foglalkozás, táncbemutató, irodalmi kabaré, előadás Hamvas Béláról, képzőművészeti slam poetry és látványos plafonra vetítés. A nap tiszteletére a szervezők befüvesítik az átriumot. A fesztivál részletes programját

itt találja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.