Két napot „tököltek” Dorozsmán + FOTÓK



Távolra köpés tökmaggal – ez a versenyszám is szerepelt a IV. Dorozsmai Tökfesztiválon, ahol péntek este töklámpások világították meg az utcákat.
„Olyan rendezvényt álmodtunk meg
Hajdú Gézával
még évekkel ezelőtt, ami a környező településeken nincsen, egyediek szerettünk volna lenni, így találtuk ki a tökfesztivált, hiszen ebben az időszakban érik be igazán ez a zöldség. Ráadásul itt számos érdekesebbnél érdekesebb tökösségeket tudunk felvonultatni. Töklámpás- és szalmabála-készítő verseny mellett tökös ételek bemutatójától a tökmagköpőversenyig bezárólag igazi vidámságok közt szórakozhattak a dorozsmaiak” - mondta el portálunknak
Mihálffy Béla
(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. Péntek este vidám felvonulás világította meg a Kiskundorozsma utcáit, hiszen a fiatalok a napközben elkészített töklámpásokat be is üzemelték estére, csak úgy ragyogtak a mécsesek. A szombati napon halászléfőző versennyel színesítették a rendezvényt a szervezők biztosítva még az alapanyagot is; mintegy 50 csapat nevezett. Az iskolák, óvodák külön versenyeztek egy-egy tökkompozícióval a 30 ezer forintos ajándékutalványért. Így egy igazi családi nappá kerekedett a "tökös szombat". A jó idő és a színes programok sok száz embert csaltak ki a művelődési ház udvarára, így a résztvevő csapatok és a vendégekkel együtt mintegy 1500-2000 ember fordult meg a művelődési házban és a portáján. "A 48-as utcai óvoda nyerte a tökkompozíciók versenyét, és itt főznek mellettünk az óvónők, nagyon összetartó közösség, és nem mellesleg kiváló óvoda, mi is oda járunk" - mondta mosolyogva a
Kovács Szilvia
, aki két gyermek édesanyja. Férje levette a tetőt a bográcsról, így megleshettük, hogy rotyog az alaplé. "Mi otthon készítettük el az alaplevet, így kényelmesebb és hatékonyabb is a főzés, hiszen a mi halászlevünk alapja három óráig fő, mert ennyi idő kell, hogy a halcsontok minden ízt kiadjanak" - mondta egy másik asztaltársaság főséfje,
Illés Tibor
a Partiscum Csillagászati Egyesület elnöke, aki megmutatta nekünk saját gyümölcseiből készült pálinkaválasztékát is.