Közélet

Hende: a hadgyakorlat lényege, hogy szembenézzünk a gyengeségeinkkel

Hende: a hadgyakorlat lényege, hogy szembenézzünk a gyengeségeinkkel

2013. október 15., kedd
Hende: a hadgyakorlat lényege, hogy szembenézzünk a gyengeségeinkkel
Harcászati gyakorlat és éleslövészet a Bakonyban

A honvédelmi miniszter szerint minden hadgyakorlatnak az az értelme, hogy a legmodernebb számítógépes rendszerekkel megtámogatva ellenőrizni lehessen a felkészültséget, kíméletlenül szembe nézve a gyengeségekkel. Hende Csaba erről kedden beszélt, az Active Guardian 2013 nemzetközi gyakorlat bemutatónapján, Várpalotán.

Értékelése szerint a katonák - az önkéntes műveleti tartalékos katonák bevonásával - rendkívül odaadóan vesznek részt a háromhetes nemzetközi gyakorlatban, amely a magyar honvédség idei legnagyobb megmozdulása. Szeptember 30-án kezdődött meg Budapesten az Active Guardian 2013 nemzetközi gyakorlat, amelyen a Magyar Honvédség Műveleti Vezetési Rendszerét tesztelik megelőző védelmi helyzetben, például egy katasztrófa vagy egy az országot érő támadás esetén. Valószínűleg a gyakorlathoz hasonlóan komplex kihívások jelentkeznek majd akkor is, ha országvédelmi és katasztrófavédelmi, terroristaelhárítási és rendészeti feladatokat egyszerre kell megoldani - mondta a miniszter a várpalotai Mandulás laktanyában tartott sajtótájékoztatóján. A laktanyában a 25. Klapka György Lövészdandár katonái harcálláspontot alakítottak ki, szimulációs rendszereket, valamint egy ellenőrző áteresztő pont működtetését mutatták be. Civil gépjárművet és utasait vizsgálták át, majd azt mutatták be, hogyan védekeznek, ha az áteresztő pontot támadás éri. A második bemutatóban pedig azt a szimulált helyzetet oldották meg, amelyben a várpalotai vasútállomáson robbanás történik és sugárzó anyag kerül a környezetbe. Minden gyakorlatnak az az értelme, hogy a legmodernebb számítógépes rendszerekkel megtámogatva ellenőrizzük a felkészültségünket és kíméletlenül nézzünk szembe a gyengeségeinkkel - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a hadgyakorlatok segítségével korrigálni kell a terveket, a kiképzést, felkészítést, hogy "kétszer ugyanazt a hibát ne kövessük el".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.