Gulyás Gergely: alapjaiban nem változott a választójogi rendszer

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mostani magyar választójogi rendszer alapjait tekintve nem változott a régihez képest, változatlanul vegyes rendszer – nyilatkozta a keddi Népszabadságnak a Fidesz jogi szakpolitikusa.

Az egyéni választókerületek aránya változott meg az összes parlamenti mandátumhoz képest, az eddigi 47 százalékról 53 százalékra nőtt – mondta Gulyás Gergely, aki szerint ez kis mértékű elmozdulás a kormányzati stabilitás irányába, nagyon kis mértékben növeli meg az abszolút többség egyedüli megszerzésének az esélyét, a kétharmados többség egyedüli megszerzését pedig “nagyon-nagyon kicsit”.

Amikor nem a 2010-es választásokról beszélünk, hanem kiegyensúlyozott, “normális” választási eredményekről, akkor a mostani konstrukció Magyarországon nem eredményezne kétharmados parlamenti többséget egyetlen párt vagy pártszövetség számára sem – tette hozzá a Fidesz jogi szakpolitikusa. Szerinte az, hogy olyan mértékben kikapjon valamely oldal, mint 2010-ben, “csak Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon közös, együttes károkat okozó kormányzása után volt lehetséges”.

Egy másik, meg nem nevezett kormánypárti politikus a lapnak úgy kalkulált, a 106 egyéni körzetből legalább kilencven helyen kellene ahhoz a Fidesz-KDNP-jelöltnek nyernie, hogy ismét kétharmados többséggel a háta mögött alakulhasson Orbán-kormány.

Előző sztori

Mindenszentek: Zárva tartás a vásárhelyi múzeumokban

Következő sztori

Pénzügyi rezsicsökkentés: sokat bukhatnak a jól keresőkön a bankok