Közélet

Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

2013. október 19., szombat
Fazekas: a hungarikumtörvény garantálja a magyarság értékeinek védelmét

Az Országgyűlés által több mint egy éve ellenszavazat nélkül elfogadott hungarikumtörvény olyan egyedülálló jogszabály, amely garantálja a magyarság csúcsteljesítményeinek, értékeinek védelmét - hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter szombaton Csepelen.

Fazekas Sándor

a főváros XXI. kerületében, a Hungarikumok napja Csepelen elnevezésű családi rendezvény megnyitóján arról is beszélt, hogy a magyarság - anyagi, szellemi és természeti - értékeinek megőrzése azért fontos, hogy ezeket tovább lehessen hagyományozni a következő nemzedékekre. Hozzátette: a hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei, amelyek között szerepel a törkölypálinka, a csabai kolbász, a karcagi birkapörkölt, a herendi porcelán, a tokaji aszú, a hízott libából készült termékek, továbbá a táncházmódszer vagy mohácsi busójárás, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park.

Németh Szilárd

(Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy Budapest XXI. kerületében már hagyománya van a vidéki és városi emberek találkozóinak. A mostani rendezvény is azt a célt szolgálja, hogy a magyarság értékeit mindenki megismerhesse. Elmondta, létrehozták Csepelen az értéktárbizottságot, a képviselőtestület döntése alapján; így megőrizhetők lesznek a helyi értékek, például a csepeli hófehér keringő elnevezésű galambfajta, amelyre büszkék az itteni galambászok.

Gyaraky Zoltán

, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője, a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek elmondta: az idén 500 millió forint jut a magyarság számára fontos helyi, megyei, valamint nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megóvására. Hungarikummá csak az a megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték választható, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye. Fazekas Sándor az MTI kérdésére közölte: a Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is az áfacsökkentés pártján van, ami a sertés- és baromfihúsra és az ezekből készült húskészítményekre vonatkozna. Hozzátette: az általa vezetett minisztérium ebben az ügyben további egyeztetéseket folytat a társtárcákkal. Reményét fejezte ki, hogy az idén erről döntés születik. A pénteken a parlamentnek benyújtott adótörvény-javaslatban nem szerepel áfacsökkentésre vonatkozó szövegrész. A rendezvényen több helyi kisiskolás kapott elismerést, akik részt vettek a számukra meghirdetett, hungarikumokról szóló rajzversenyen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.