Etikai kódexet alkotott a Szedeák

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kosarlabda_szedeak_szolnok26_gsA Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapatának elnöksége megalkotta etikai kódexét, amelyet egyfajta alapokmánynak szánnak a játékos-egyesület-edző hármasának együttműködési szabályai vonatkozásában. A dokumentumot alább közöljük.


SZEDEÁK ETIKAI SZABÁLYZAT

A szabályzat elkészítésének célja a játékosok mentális, fizikális és szakmai fejlődésének elősegítése. További cél, hogy a játékosok, szülők, edzők és vezetők élni tudjanak jogaikkal úgy, hogy közben teljes mértékben ismerjék kötelezettségeiket a klub és a csapat felé, amelyben kosárlabdáznak, illetve amelyet vezetnek.

A KLUB KÖTELEZETTSÉGEI

1. A klub kötelessége a játékos fejlődéséhez szükséges feltételek biztosítása (edző, terem, erősítőterem, segédeszközök).

2. A klub kötelessége a játékosok számára megfelelő versenyzési lehetőség biztosítása.

3. A klub kötelessége a játékos számára a versenyfelszerelés biztosítása.

4. A klub kötelessége orvosi ellátás biztosítása arra az esetre, ha a játékos edzésen vagy mérkőzésen megsérül.

A JÁTÉKOS KÖTELEZETTSÉGEI

1. A játékos köteles tisztelettel viszonyulni játékostársai, edzői és a klub alkalmazottjai felé, viselkedésével nem árthat a klub jó hírének.

2. A játékos köteles minden edzésen teljes odaadással dolgozni.

3. A játékos köteles a klubtól kapott versenyfelszerelésről gondoskodni, minden alkalommal megfelelően öltözni.

4. Késés esetén a játékos köteles a késést indokolni. Amennyiben lehetősége van rá, a késést telefonon előre jeleznie kell az edzőnek. A késést nem jelezheti üzenetben vagy játékostársán keresztül.

5. Ha a játékos nem vesz részt az edzésen vagy a mérkőzésen, köteles további utasításokért – a következő edzés és mérkőzés időpontja, egyéni edzésterv előírása – személyesen jelentkezni az edzőnél.

6. A sérült játékos a megfelelő kezelés érdekében köteles az edzőnél jelentkezni, hogy az edző a klub orvosa által kiadott leletek alapján egyéni edzéstervet és programot készítsen neki gyógyulásáig.

7. A játékos számára fülbevaló, testékszer, valamint egyéb ékszerek viselése az edzéseken és a mérkőzéseken tilos.

A szabályzat megsértése esetén az adott csoport edzője és a klub vezetője fegyelmi eljárást kezdeményezhet az adott játékossal szemben (figyelmeztetés, felfüggesztés az edzéslátogatás alól, eltiltás a mérkőzésről, egyéb intézkedések).

AZ EDZŐK ÉS DOLGOZÓK KÖTELEZETTSÉGEI

1. Az edzők és a klub dolgozóinak kötelessége teljes odaadással végezni munkájukat, folyamatosan képezni magukat. Kötelesek együttműködni, konzultálni és tapasztalataikat megosztani munkatársaikkal.

2. Az edzők és a klub dolgozói számára a játékosok megalázása és sértegetése a legszigorúbban tilos.

3. Az edzők és a klub dolgozói kötelesek a viselkedésükkel az egyesület jó hírét és tekintélyét emelni.

A SZÜLŐK KÖTELEZETTSÉGEI

A szülő a mérkőzést megelőző bemelegítés kezdetétől a mérkőzés befejezéséig nem veheti föl a kontaktust gyermekével.

ELJÁRÁSREND

A Békéltető, Etikai és Fegyelmi Bizottság hatáskörébe tartozik minden etikai, nevelési ügy, különösen, ha az az Etikai Kódexben rögzített kötelezettségeket érinti. A Bizottság eljárását kezdeményezheti edző, játékos, szülő, vagy vezető. A Bizottság eljárásának módjáról maga dönt. A Bizottság bármilyen döntést hozhat annak érdekében, hogy az Etikai Kódex érvényesülését, a jobb szakmai munkát elősegítse, biztosítsa. A Bizottság pénzügyi és munkajogi döntést nem hozhat.

A Szabályzat a SZEDEÁK Nonprofit Kft taggyűlése által módosítható.

A dokumentum forrása: http://utanpotlas.szte-szedeak.hu/etikai-kodex

Default thumbnail
Előző sztori

Kerékpárost gázolt a vonat Makó és Vásárhely között

Következő sztori

Gépfegyvert találtak a fagyasztott paprikák között Röszkénél

Legutóbbi hasonló cikkek