Elismerések az állategészségügyi szolgálat 125 éves jubileuma alkalmából

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

261Kiemelkedő munkát végző szakembereket, az országban összesen 125-öt jutalmaztak azzal az elismeréssel, amelyet a magyar állategészségügyi szolgálat 125 éves jubileuma alkalmából ítélt oda a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Kedden, október 15-én, Budapesten adták át ünnepélyes keretek között a kentaurt formázó szobrokat az arra érdemeseknek, köztük négy Csongrád megyei díjazottnak: Farle Csaba megyei főállatorvosnak, Szolnoki Antalné pénzügyi referensnek, a kormányhivatal pénzügyi főosztálya munkatársának, Herczeg Istvánnak, a SOLE-MIZO Közép-európai operációs igazgatójának és B. Nagy László kormánymegbízottnak.

A korban egyedülálló módon, 125 éve, 1888-ban szabályozták először az állategészségügyi szolgálat működését Magyarországon. A több mint egy évszázada kialakított keretek a mai napig hatással vannak a szervezet működésére. A jubileum alkalmából a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) úgy döntött, hogy 125 olyan, kiemelkedő teljesítményű szakember – köztük állatorvosok, humán orvosok, kutatók, mezőgazdasági témákra szakosodott újságírók – munkáját ismeri el, akik maradandót alkottak az állategészségügy valamely területén. A kitüntetéseket „Az élelmiszerlánc-biztonság jövője” konferencián adta át a díjazottaknak Kardeván Endre országos főállatorvos. Az ünnepségen külön elismerést kapott Horváth László, aki 90 évesen a legidősebb, még ma is praktizáló állatorvos, több mint hat évtizedes állatorvosi múlttal.

A kormánymegbízotti tisztséget betöltő személyek közül mindössze ketten kapták meg az elismerést: Harangozó Bertalan, Vas megye, valamint B. Nagy László, Csongrád megye kormánymegbízottja. A méltatás szerint azért, mert ebben a két megyében kiemelten jól működik az állategészségügyi szolgálat, és a kormányhivatallal – amelybe 2011-ben, a közigazgatási reform során integrálódott a szakigazgatási szerv – példaértékű az együttműködés.

Az évforduló alkalmából megalkotott szobor eredetijét a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának szoborparkjában leplezték le. A bronz kentaur Boros Attila képzőművész alkotása. A félig ember, félig állat lény az állatorvoslás jelképe, amely szimbolizálja a szoros kapcsolatot az állatok és az emberek között: az állatok gyógyításával az emberek jólétéhez is hozzájárulnak az állategészségügy területén dolgozó szakemberek.

„Rendkívül büszkék vagyunk, hogy egy ilyen szép, évszázadon átívelő jubileumot ünnepelhetünk. Alapításakor a szolgálat tevékenységének középpontjában a járványvédelem, a járványok elleni küzdelem állt. Napjainkban a hangsúly eltolódik a biztonságos élelmiszertermelés felé. Az állategészségügyi szolgálat teszi lehetővé, hogy ép, egészséges élelmiszerhez jussunk – tehát közösek a céljai a nemrég elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiával – mondta el Kardeván Endre országos főállatorvos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Előző sztori

Kézilabda: egy tucat Teimel-gól is kevés volt az Algyőnek

Következő sztori

Sportkóstoló rendezvénysorozat a mozgáskorlátozott embereknek