Közélet

Még az X-faktort is kenterbe verte a Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

Még az X-faktort is kenterbe verte a Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK

2013. október 13., vasárnap
Még az X-faktort is kenterbe verte a Múzeumok Őszi Éjszakája + FOTÓK
muzeumok_oszi_ejszakaja15_gs

A Múzeumok Őszi Éjszakája felvette a versenyt "Magyarország legnézettebb tehetségkutató műsorával". A családok inkább a kultúrának áldozták szombat estéjüket: keresztül-kasul bejárták Szeged kiállítótereit, hogy zseblámpával fedezzék fel a sosem látott tárlatokat, vagy hogy egy pillantást vethessenek az üvegkoporsó alá zárt múmiákra.

Az X-faktornál is izgalmasabb

„Ma van az X-faktor, mama!” - érte a tizenéves forma fiút a felismerés a Móra-múzeum bejáratánál, de a kis család többi tagját látszólag nem érdekelte a szokásos szombat esti tévéműsor, ugyanis több éjszakai program helyszínén is összefutottunk velük. Először az Ars Ensis Lovagi Kör és Kardvívó Iskola szegedi modern kori lovagjaival, akik a Tisza-parti múzeum aulájában tartottak szemléltető bemutatót „tananyagukból”.

Faragó Péter

és

Horváth Csaba

féderekkel, vagyis a nyomokban középkori hosszú kardhoz hasonló fegyverekkel harcoltak, s bemutattak néhány fogást is a lovagok gyakorlataiból. A gyerekek – főként a fiúk – nem bírtak betelni a meg-megcsillanó fényű kardok csattogásával. Mihelyst véget ért a küzdelem, rohantak, hogy megfogdoshassák a pengéket. A lépcsőfokokon ücsörgő nézőknek azonban hamar feltűnhetett, ez a Tom és Jerry incselkedéseket idéző kiegyenlítetlen küzdelem, Csaba kardját ugyanis mindvégig pártolta a szerencse. A fiúk a SZEGEDma.hu-nak elárulták, a mostani alkalom rendhagyó volt, előre megbeszélték, hogy a bemutató erejéig Péter lesz a kevésbé szerencsés fél. A mozdulatok, a szabályok alapvetően különböznek az általunk ismert vívási formuláktól, hiszen itt – mint ahogyan Csaba fogalmazott – nem csupán előre-hátra mozgásról van szó. Igaz, itt is ki van jelölve az a tér, amin belül mozoghatnak a felek, de ezeken a játékokon a lehető legrosszabb szituációkra készítették fel a harcosokat. Sőt, a rögtönzött történelemórán azt is megtudtuk, a középkorban gyakori eset volt, hogy a lovagok nem vágták le egymást, mert túl nagy értéket jelentettek. "Eddig még nem voltunk a múzeumok éjszakája programsorozaton, ez az első alkalom, hogy eljöttünk. A kisfiam épp egy hete múlt kilencéves, s természetesen nagyon tetszett neki a kardvívók bemutatója. Igyekeztünk mindent úgy összeállítani, hogy előre tudjuk, merre megyünk, és ő se unatkozzon, ezért folytatásként az ősembertárlatra megyünk. A húgomék már látták nyáron, náluk két gyerek van a családban, és azt mondták, mindenképp érdemes megnézni" - nyilatkozta portálunknak a pontos tervekről

Szabó Krisztina

.

muzeumok_oszi_ejszakaja12_gs

Fogadalmi templom egykor, ma és a jövőben

Eközben az emeleten megnyílt a Móra-múzeum Testet öltött fogadalom című kiállítása, ahol a dóm építésének archív felvételei, s hosszú története díszíti a falakat. Bár a program szerint

Kiss-Rigó László

szeged-csanádi megyés püspök köszöntötte volna az őszi éjszaka legfrissebb tárlatát, távollétében

Kondé Lajos

, a fogadalmi templom plébánosa szólt a nagy számú vendégsereghez. A régi iratok mindig sokat mondanak – kezdte a plébános, majd úgy folytatta: az épület a nagy árvíz idején egyfajta közösségi helyként menedéket nyújtott a rémült szegedieknek, ezzel beteljesítette legfontosabb feladatát. „Ha a dóm beszélni tudna, sok mindent elárulna a félelmeiről, a történelméről” - vélekedett Kondé Lajos, aki egyúttal arra is utalt, hogy Szeged jelképét unokáink számára is meg kell őriznünk. Mint ahogyan arról nyáron írtunk, várhatóan októberben megkezdődik a dóm kívül-belüli megújulása: oszlopcsarnok, lift, információs pont és urnatemető is helyet kap. A kiállításon egyébként bárki csodájára járhat a látványterveknek. A megnyitót követően

Fári Irén

és

Simoncsics János

helytörténeti beszélgetésre invitálta a látogatókat.

Benczúr angyalkái

A Roosevelt téri kiállítóhely alagsori látványtárlatait is felfedte, ahová Indiana Jones-hoz hasonlóan nem mással, mint zseblámpával mehettek le a kis felfedezők. A félóránként induló tárlatvezetés kiérdemelte a legnépszerűbb esti program minősítést, mert alig lehetett szabad helyhez jutni a húszfős csoportokban. Portálunk így a Benczúr-tárlathoz vette az irányt, ahol azt is megtudtuk, miért rajongott a festőfejedelem a meztelen angyalkákért. Az alkotó azzal a kikötéssel vállalta a budapesti művészképző intézményt vezetését, hogy évente legalább 4 hónap bajorországi szabadságot biztosítanak neki relaxálás gyanánt. Ezekben a nyugodt időkben születtek az idilli puttós munkák, melyek közül a Mályvák között

Sissi

hercegnőnek is megtetszett, s hálószobája falát ékesítette. Benczúrnak ez jelentette az igazi feltöltődést, így heverte ki a megrendelésre készült portréképeket, mint a kiállításban is felbukkanó Tisza Kálmán- és Tisza Lajos-festményeket.

muzeumok_oszi_ejszakaja20_gs

Üvegkoporsóba zárt múmiák

A múzeumok őszi éjszakáján a Fekete Ház múmiatárlatába

Pap Ildikó

és

Pálfi György

antropológusok előadása is óriási vendégkört csábított. A váci leletek feltárása és restaurálásuk körülményei olyan sok embert vonzottak, hogy nem lehetett beférni az előadótér ajtaján.

Márton Dalma Katával

és

Molnár Andreával

itt futottunk össze, éppen a ház telefonfülkéjében szórakoztak. Mindketten azt mondták, megdöbbenve csukták be maguk mögött a múmiatárlat ajtaját, habár érdekesnek találták a látottakat. Andreának különösen felkavaró volt a szülés közben elhunyt fiatal anyát és gyermekét látni, míg Katát sokkal inkább az a tudat taglózta le, hogy valaha élt emberek maradványait láthatta a búra alatt. Arra jutottak, felüdülésként a Kass Galéria felé veszik útjukat, hogy részt vegyenek a Nagy rajzoláson. A szegedi kiállítóhelyek kínálatához a Belvárosi mozi is csatlakozott. Itt kedvezményes áron Örkény-művekből készült kisfilmeket vetítettek a nézőknek, mint a Macskajáték és az Egy erkölcsös éjszaka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.