Közélet

Digitális átállás - Eddig 140 ezren igényelték a vételi eszközöket

Digitális átállás - Eddig 140 ezren igényelték a vételi eszközöket

2013. október 1., kedd
Digitális átállás - Eddig 140 ezren igényelték a vételi eszközöket

Eddig 140 ezer ember igényelte állami támogatás keretében a földfelszíni digitális televízióadások vételéhez szükséges vevőeszközöket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai által megkeresett 475 ezerből - mondta a hatóság hírközlés-felügyeletének osztályvezetője kedden Pécsen.

Karl Károly

a digitális átállással kapcsolatos tájékoztatón beszámolt arról, hogy a beltéri vevőegységek, más néven set-top-boxok és az antennák, illetve a műholdas vételre alkalmas vevőegységek beszerelése folyamatos, szakembereik az első körben 55 ezer, a másodikban eddig 50 ezer rászoruló háztartásában teremtették meg a digitális televíziózás lehetőségét. A digitális átállás második üteme október 31-én zárul. Ebben a fázisban Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye északi részén, Békés megye kis részén, Baranyában, Bács-Kiskun és Tolna megyében, valamint Zala és Somogy megye legdélebbre eső részein is megszűnik az analóg tévéadások sugárzása. Az osztályvezető hangsúlyozta, ugyan az országos felmérés a nyáron véget ért, a rászorulók az október 31-ei lekapcsolás után még harminc napig benyújthatják igénylésüket.

Páva Zsolt

, Pécs fideszes polgármestere közölte, Baranyában a mintegy 23 ezer szociálisan rászorulóból nagyjából 4400 fordult a hírközlési hatósághoz segítségért, és már több mint 3 ezren élvezhetik a digitális televíziózás előnyeit.

Sásdiné Richter Rita

, az NMHH kommunikációs munkatársa arról beszélt, hogy az átállásnak köszönhetően a nézők a korábbinál sokkal jobb kép- és hangminőségben foghatják a digitális adásokat. Elmondta, ahhoz, hogy Baranyában a lehető legtöbb emberhez jusson el a digitális földfelszíni jel, két új átjátszóadó is épül. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a tévéadók áthangolására Baranya esetében november 12-én 8 és 16 óra, valamint 13-án 10 és 16 óra között kerül sor. Ekkor nem lesznek foghatók a földfelszíni sugárzású televíziós adások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.