Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Borforradalom a Sóhordóban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

borabc_it (68)Különleges borkalandon vehetnek részt a jövőben, akik ellátogatnak a Sóhordó utcába, ahol akár szőlőfürtön is szervíroznak borsort a vendégnek.

Tíz pohár egy szőlőfürt alakú tárcán, négy fehér-, három rozé-, két vörös- és egy desszertborral, s mindez 890 forintért. Az Osztrák-Magyar Étterem ilyen érdekességeket is fel tud mutatni az új borozó részlegében, amit az Elitbor.hu főszerkesztője, Dlusztus Imre borszakíró és a vendéglő vezetője, Papp Jenő álmodtak meg. Olyan új vállalkozás indult Elitborker néven, ami az étterem és a vinotéka tulajdonságait ötvözi, lényegében szinte pinceáron lehet borhoz jutni. A helyben vásárolt palackokat 200 forintos dugódíj fejében nyitják ki, s lehet majd helyben kortyolni a hegy levét. Dlusztus Imre az ünnepélyes megnyitón arról beszélt, hogy filozófiájuk szerint olyan borászatokat szeretnének menedzselni, akik kiváló, első osztályú termékeket készítenek, de a marketingversenyben nem tudnak a sztárborászok rajtpozíciójához közel kerülni, így kevesebbet hall róluk az átlag borissza.

DSC07418„Magyarország Franciaországgal és Olaszországgal együtt 1910-ben még a világ bortermelésének a kétharmadát adta, ma hazánk alig éri el az egy százalékot. Az általunk indított kezdeményezés révén a borászatok, borfogyasztás belföldi népszerűsége jelentősen emelkedhet, reményeink szerint egyre többen térhetnek majd vissza a tudatos borfogyasztáshoz” – beszélt a megnyitón a borszakíró. A több borászati könyvet is író szakember jelenleg 16 pincészetet képvisel, támogat ezzel a kezdeményezéssel, ez a szám maximum 20-ra tud emelkedni majd, ennyi borászatot tud az étterem hatékonyan menedzselni.

A magyar borágazat előnyeiről szólva megemlítette többek között, hogy sok a kiváló borász, sikeres a kereskedelem, kaphatóak magyar borok az áruházak polcain, az éttermekben pedig szinte csak hazai palackokat kínálnak. A tennivalók közt azonban akad még bőven feladat. Dlusztus Imre szerint csökken a szőlőterület, a széles rétegeket még mindig nem sikerült megérinteni, a vendéglátósok, az étterem-üzemeltetők gyakran „hasraütésszerűen” állítják össze a borkínálatot, ráadásul a boltok polcain tombolnak az olcsó olasz, spanyol tömegborok átszerelésével készített italok, a borászatok többségének nincs ideje, lehetősége profi marketingstratégiát kidolgozni, véghezvinni. A borszakíró izgalmas, boroskás előadása után a meghívott vendégek egy szőlőfürtnyi kóstolás keretében indították útjára a különleges borozót, melynek első tétele a Béla Borászat Imrehegyi 2012-es Ezerjója volt, de szerepelt a borsorban a Gál Birtok roppanós kékfrankos rozéja, Brunyai bohém, érzéki cabernet franc-ja és egy paksi csoda is a Fabro pincészetből. A borozó az italokhoz saját ételkínálatot sorakoztat fel, többek között sajttállal, házi szalámival, haltepertővel, fasírtgolyókkal az étlapon.

Tovább olvasom

Hírzóna

Kiderült, hogy mikor lesz az időközi választás Csanádpalotán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Méghozzá november 8-án.

Tovább olvasom

Egészség

Hazánkban is fokozódik a járványhelyzet

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szigoríthatnak a mostani szabályozáson.

Tovább olvasom

Közélet

Hírbehozott Lőrinc napja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/dobocsaba.jpg

Megjelent:

Várkonyi Balázs írása.

Tovább olvasom

Aktuál