Gazdaság

Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

2013. október 3., csütörtök
Az OTP Bank jelentősen növelte agrárhitel-állományát

Az OTP Bank az elmúlt 2 évben közel 50 százalékkal növelte agrárhitel-állományát - közölte Gyuris Dániel, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese csütörtökön Budapesten, az OTP Bank által szervezett agrárszakmai rendezvényen.

Gyuris Dániel

emlékeztetett arra, hogy az OTP EU-támogatás-előfinanszírozási modellt exportált a régió több országába. Az elmúlt években a pénzintézet 8 leánybankja vette át a határokon átnyúló szolgáltatásokat. A bank kiemelt célja, hogy a közeljövőben ne csak saját leánybankjainak, hanem mindenekelőtt hazai partnereinek nyújtson ezen a területen tanácsadási, pénzügyi, garanciális támogatást a megjelenéshez azokban az országokban, ahol már az OTP Bank jelen van. Kiemelte, a magyar agrobiznisznek van szellemi, technológiai, adott esetben tőkeháttere is ahhoz, hogy Kelet-Közép-Európában regionális súllyal legyen jelen. A vezérigazgató-helyettes szerint az agrárium jelentőségét világszerte felerősítette a népesség növekedése. Ennek fényében különösen fontos, hogy Magyarországon a mezőgazdaságba tőkét, munkát, időt és tudást befektetők megtalálják az élelmiszertermelés leghatékonyabb, legproduktívabb módjait. A fórumon felolvasták

Csányi Sándor

, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója üzenetét, aki azt hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaság nemcsak a GDP-ből való részesedése miatt meghatározó ágazat, szerepe a helyi foglalkoztatás megtartásában, valamint a vidéki környezet fenntartásában is nélkülözhetetlen.

Kapronczai István

az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság helyzete az utóbbi években javult: a mezőgazdaság adózás előtti eredménye 2012-ben már 146,2 milliárd forint volt, míg az előző évben a 131,1 milliárd forint. Ez a főigazgató szerint azt jelzi, hogy az ágazat pénzügyi helyzete stabil. Hozzátette, az ágazat hitelállománya 2012-ben meghaladta a 300 milliárd forintot, és ebben már nem volt támogatott hitel. Jelezte azt is, hogy a mezőgazdaságnak kifizetett támogatás összege is jelentősen növekedett, megjegyezve ugyanakkor, hogy az agrárium tőkeellátottsága nem megfelelő.

Czerván György

, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára tájékoztatott arról, hogy a mezőgazdaság részesedése a magyar GDP-ből 3,8 százalék, a teljes agrárium pedig mintegy 15 százalék. A mezőgazdaság kibocsátása a múlt évben elérte a 2229 milliárd forintot, szemben az előző évben realizált 2168 milliárd forinttal. Ebből a növénytermesztés aránya 57,8 százalék, míg az állattenyésztésé mintegy 35 százalék. Tavaly az agrárgazdasági export mintegy 8,1 milliárd euróra, az import pedig mintegy 4,5 milliárd euróra rúgott. Az agrárgazdasági export a teljes nemzetgazdasági kivitelnek közel 10 százalékát adja. Az ágazat realizálta a nemzetgazdasági külkereskedelmi aktívum 52 százalékát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.