Kultúra

A Simon Boccanegrával folytatódik az Armel-operaverseny

A Simon Boccanegrával folytatódik az Armel-operaverseny

2013. október 9., szerda
A Simon Boccanegrával folytatódik az Armel-operaverseny
Verdi, Giuseppe

Igazi kuriózumnak számító előadással Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operájával folytatódik az Armel-operaverseny csütörtökön Szegeden, a darabot az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

A darabot

Verdi

születésének bicentenáriuma alkalmából tűzte műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. A 14. századi Genovában játszódó történetet feldolgozó operát 1856 végén fejezte be Verdi. A darab azonban az 1857-es velencei és a két esztendővel későbbi milánói bemutatón is megbukott. Több mint két évtizeddel később azonban a zeneszerző

Arrigo Boito

segítségével átdolgozta a művet. Az új változat 1881-ben a milánói Scalában hatalmas sikert aratott.

Pál Tamás, Toronykőy Attila

és a

Molnár Zsuzsa

e bemutató dokumentumai alapján állították színpadra az operát az Armel-fesztivál egyik versenyprodukciójaként. Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. A címszerepet

Vasile Chisiu

román bariton játssza, Jacopo Fiesco alakját

Stefano Olcese

olasz basszus formálja meg a színpadon. A közönség Amelia Grimaldiként újra találkozhat

Miksch Adriennel

is, az opera-énekesnő 2011-ben az Armel-operaversenyen különdíjat kapott, tavaly pedig a legjobb magyar résztvevőnek járó elismerést érdemelte ki. A nemzetközi zsűri a versenyzők komplex színpadi teljesítménye, énektudása és színészi játéka alapján határoz arról, hogy a döntő öt produkciójában bemutatkozó fiatal tehetségek közül ki kapja meg idén a legjobb női és a legjobb férfi előadónak járó címet. A döntőben azonban nem csak az operaénekesek versenyeznek, kiválasztják a legjobb előadást is. A produkciókat idén első alkalommal egy-egy civilekből, illetve a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.