A Simon Boccanegrával folytatódik az Armel-operaverseny

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Verdi, GiuseppeIgazi kuriózumnak számító előadással Giuseppe Verdi Simon Boccanegra című operájával folytatódik az Armel-operaverseny csütörtökön Szegeden, a darabot az 1881-es milánói bemutató dokumentumai alapján állították színpadra.

A darabot Verdi születésének bicentenáriuma alkalmából tűzte műsorára a Szegedi Nemzeti Színház. A 14. századi Genovában játszódó történetet feldolgozó operát 1856 végén fejezte be Verdi. A darab azonban az 1857-es velencei és a két esztendővel későbbi milánói bemutatón is megbukott. Több mint két évtizeddel később azonban a zeneszerző Arrigo Boito segítségével átdolgozta a művet. Az új változat 1881-ben a milánói Scalában hatalmas sikert aratott. Pál Tamás, Toronykőy Attila és a Molnár Zsuzsa e bemutató dokumentumai alapján állították színpadra az operát az Armel-fesztivál egyik versenyprodukciójaként.

Az operában két versenyszereplő mutatkozik be. A címszerepet Vasile Chisiu román bariton játssza, Jacopo Fiesco alakját Stefano Olcese olasz basszus formálja meg a színpadon.

A közönség Amelia Grimaldiként újra találkozhat Miksch Adriennel is, az opera-énekesnő 2011-ben az Armel-operaversenyen különdíjat kapott, tavaly pedig a legjobb magyar résztvevőnek járó elismerést érdemelte ki.

A nemzetközi zsűri a versenyzők komplex színpadi teljesítménye, énektudása és színészi játéka alapján határoz arról, hogy a döntő öt produkciójában bemutatkozó fiatal tehetségek közül ki kapja meg idén a legjobb női és a legjobb férfi előadónak járó címet. A döntőben azonban nem csak az operaénekesek versenyeznek, kiválasztják a legjobb előadást is. A produkciókat idén első alkalommal egy-egy civilekből, illetve a Szegedi Tudományegyetem oktatóiból álló testület is értékeli. Az elismeréseket az október 15-i gálán adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Előző sztori

Egyre nő a császármetszéses szülések száma

Következő sztori

A szén-monoxid-mérgezésekről és megelőzésükről + VIDEÓ