Közélet

A hűségről beszélgettek a szegedi piaristák + FOTÓK

A hűségről beszélgettek a szegedi piaristák + FOTÓK

2013. október 7., hétfő
A hűségről beszélgettek a szegedi piaristák + FOTÓK
szent_gellert_napi_ifjusagi_talalkozo29_gs

Hogyan lehetünk hűségesek példaképeinkhez, értékeinkhez, hitünkhöz? Miben nyilvánul meg a családhoz, a hazához való hűség? Ezekre a kérdésekre keresték a választ szombaton a Szent Gellért Ifjúsági Napon a piarista gimnáziumban.

A hagyományokhoz híven idén ősszel is Szent Gellért, a Szeged-Csanádi Egyházmegye védőszentje előtt tisztelegtek a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A szombati, főként fiataloknak szóló eseményre Csongrád, valamint Békés megye területéről érkeztek diákok az egészen fiatal tinédzserektől az egyetemistákig. "Idén a hűség témája köré építettük programjainkat, a mai napi előadások, csoportbeszélgetések és játékok is mind erről szólnak. Igyekeztünk figyelembe venni a korosztály sajátosságait, ezért a fiatalabb tizenévesek inkább a barátság, míg az idősebbek már a párkapcsolatok, a példaképek mentén lesznek megszólítva. Összesen 18 csoportra számítunk" - ismertette portálunkkal

Szelei Anikó

, a Katolikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa, a rendezvény egyik szervezője. A alapítvány fontosnak tartotta, hogy az egyetemisták körében nagy hangsúlyt fektessenek a manapság divatos kivándorlásra, ezért náluk központi szerepet kapott a hazaszeretet kérdésköre is. A Szent Gellért Ifjúsági Napot

Gyulay Endre

nyugalmazott megyés püspök imádsággal kezdte, majd

Serfőző Attila

adta át nyitógondolatait a gyerekeknek. Az ünnep történetében először az imát három dialógusos színi előadás követte, melyek szintén a hűség mint megfoghatatlan érzés témáját göngyölítették fel. A fiatalok végül korosztályonként elvonultak az önkéntes segítőkkel, akik különféle kreatív és játékos feladatokat szerveztek nekik. Délután a szabadabb foglalkozásokat felváltotta a lelki elmélyülés, a fiatalok bűnbánati liturgiát hallgathattak, majd gyónhattak is a templomban. A hosszú és eseménydús napot szintén Gyulay Endre szentmiséje zárta. Az esemény hangulatáról a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium kicsikből és felnőttekből álló énekkara gondoskodott. A szombati napon a kellemest összekötötték a hasznossal, ugyanis míg a fiatalok előadásokat hallgattak és csoportos foglalkozásokon vettek részt, addig a hitoktatóknak folyamatos továbbképzést biztosítottak a Dugonics András Piarista Gimnázium falai között.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.