Bulvár

A felmelegedés miatt kihalhatnak a koalák Ausztráliában

A felmelegedés miatt kihalhatnak a koalák Ausztráliában

2013. október 20., vasárnap
A felmelegedés miatt kihalhatnak a koalák Ausztráliában
koala

A felmelegedés miatt kihalhatnak az ausztrál koalák, ha nem ültetnek sürgősen fákat, amelyek megvédik Ausztrália emblematikus állatait a kánikula forróságától - hívta fel a figyelmet a veszélyre egy ausztrál tanulmány.

A Sydneyi Egyetem kutatója,

Mathew Crowther

40 koalát figyelt meg három éven át, hogy élőhelyüket és táplálkozásukat tanulmányozza. A koalák nap közben a nagy fák lombjai közé bújnak el a forróság és a bozóttűz elől. Minél magasabb a hőmérséklet, a koalák annál jobban igyekeznek a sűrű lombozatú fák ágai közé - magyarázta Crowther. A tanulmányozott koalapopuláció negyede pusztult el 2009 forró nyarán, a kutatók az aggasztó aránnyal kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a szélsőséges éghajlati jelenségek egyre gyakoribbá válnak. Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint 2013 szeptembere bizonyult a mérések kezdete óta a legmelegebb szeptembernek Ausztráliában, a hőmérséklet 2,75 fokkal volt magasabb az átlagnál. A koalát az elmúlt évben sorolták a védett állatok közé Ausztrália sok régiójában, ahol életüket veszélyezteti a városok fejlődése, a gépjármű-közlekedés, a kutyák és a betegségek. A brit gyarmatosítók 1788-as partra szállása előtti körülbelül tízmilliós koalapopulációból ma a becslések szerint 43 ezer egyed él szabadon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.