Írjon nekünk

Kultúra

A Csongrád megyeiek is úton-útfélen olvasnak + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

olvaso_del_alfold02_gsRévbe ért a Somogyi-könyvtár Olvass úton – útfélen! fél évre nyúló programsorozata. A közel 60 települést megmozgató könyvtár- és olvasásnépszerűsítő rendezvény szombati díjkiosztóján több Csongrád megyei település is aratott.

Már több mint fél éve, hogy a Somogyi-könyvtár szervezésében kipattant az Olvass úton – útfélen! programsorozat, melynek keretében három dél-alföldi megye (Békés, Csongrád és Bács-Kiskun) 58 települési és iskolai könyvtárát sikerült megszólítaniuk. Palánkainé Sebők Zsuzsanna, a szegedi könyvtár igazgatónője a szombati ünnepélyes díjátadón úgy fogalmazott, igyekeztek rábírni mindazokat az olvasásra, akik eddig úgy érezték, nincs elég idejük, vagy könyvállományuk ahhoz, hogy naponta kézbe vegyenek egy kötetet. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár és Koleszár Márta, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár vezetője a hozzájuk csatlakozó településeken elért sikerekről beszéltek: a látogatottsági statisztikák azt igazolják, hogy a megmozdulás a legjobb módszer a könyvtár megszerettetésére.

olvaso_del_alfold05_gs

Az olvasás és irodalom népszerűsítése, a kulturális határok leküzdése, valamint az élethosszig tartó tanulás; ezeket tűzte ki célul a művelődésre buzdító szlogen. Természetesen a hátrányos helyzetűeket sem akarták kizárni a lehetőségből: a roma fiataloknak, a vakok és gyengénlátóknak, valamint a fogyatékkal élőknek külön olvasást népszerűsítő programokat rendeztek. Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettese röviden összefoglalta, 36-féle program lebonyolításában 10 közoktatási intézmény, 2 megyei és 6 városi könyvtár nyújtott segítő kezet. A rendezvény annyira népszerű lett a könyvtárlátogatók körében, hogy a szervezők úgy döntöttek, egy hónappal megtoldják az eredeti határidőt. 200-féle kötet témájához írtak ki játékos feladatokat, melyekre online, illetve papíralapú kérdőíveken kellett választ adniuk a szorgos olvasóknak. Érdekesség, hogy a féléves népszerűsítő versenyen Mikszáth Kálmán Szent Péter esernyője lett a legnépszerűbb, de szorosan mögötte Dan Brown Da Vinci kódja és Fekete István Tüskevár című regénye követte a képzeletbeli dobogón. Mint kiderült, a három területet érintő régió közül Bács-Kiskun megyéből nevezett a legtöbb település, s innen is került ki a 150 ezer forintos könyvutalványt elnyerő fődíjas is.

A nap várva várt fődíjait Kardos János, a Szeged Megyei Jogú Város Humán Közszolgáltatási Iroda irodavezető-helyettese adta át, mégpedig a tiszaalpári Községi és Iskola Könyvtárnak, majd a megyei első helyezetteknek, Üllésnek és Újkígyósnak. A Csongrád megyei második és harmadik helyezettek elismerését Palánkainé Sebők Zsuzsanna adta át, mégpedig Bordánynak és Felgyőnek. Az egyéni díjazottak, vagyis megyénk legtöbbet olvasói Erdélyi Hédi Csongrádról, Papp László Szegedről és Smausz Kolumbán Katalin Sándorfalváról lettek. A település lakosságához viszonyítva Felgyő község könyvtárába iratkoztak be a legtöbben, a közösségi médiában legötletesebb megjelenítés munkáját pedig a csongrádiaknak köszönték meg. R. Tóth Gábor, a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője utóbbi médium egyéves előfizetésével ajándékozta meg Kövegy és Ambrózfalva települések könyvtárait.

olvaso_del_alfold17_gs

Sztakó Ildikó, a tiszaalpári Községi és Iskola Könyvtár vezetője a SZEGEDma.hu-nak elárulta, a nagy összegű fődíjat az intézmény állományának gyarapítására fordítja majd, a legfőbb cél pedig az öregbetűs könyvek sorozat beszerzése. „Hangoskönyveket mindenféleképpen beszerzünk, illetve megnézzük hogyan állunk a kötelező olvasmányokkal és a nyelvkönyvekkel” – vázolta fel terveiket a könyvtárvezető. Továbbá azt s megtudtuk, hogy a körülbelül 5000 lakost számláló településnek 33 új beiratkozott olvasója lett a programsorozat megkezdése óta, ezért is tehetett szert a fődíj mellett egyéb elismerésekre is, mind a legtöbb gyermek és idősebb korosztályú könyvolvasók kategóriájában.

A szombati díjesőt a Szélkiáltó zenés műsora és gyermekkönyvtári játékok zárták.

Kommentek

Hírzóna

Máté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A SzegedArt fesztivál keretében.

Tovább olvasom

ARC

Náray Tamás: A művészetem feladata, hogy gyönyörködtessen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Náray Tamás divattervezőnek ma este 6 órakor nyílt kiállítása a Reök-palotában. Ám interjúnkban nem csak a festményeiről, hanem új könyvéről és a Szegedi Szabadtéri Játékokon történtekről is beszélt.

Tovább olvasom

Kultúra

Nem csak a csillogásról szól a Fekete ház kincses kiállítása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Vasárnap délután rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg a Fekete házba a jövő héten nyíló arany-és ezüstkincs kiállítás anyaga Bukarestből. A szinte felbecsülhetetlen eszmei értékű tárgyak ládákban pihentek, amíg a biztonsági vitrineket beállították és előkészítették a napokban a szakemberek.

Tovább olvasom

Aktuál