Közélet

56-os lobogó leng a Csaba utcában + FOTÓK

56-os lobogó leng a Csaba utcában + FOTÓK

2013. október 23., szerda
56-os lobogó leng a Csaba utcában + FOTÓK
rigo_balazs_emlekere17_gs

A második világháborút és az 1956-os eseményeket is megélte Rigó Balázsné - a 92 éves szegedi asszony házában még a forradalom idején készült zászlót őriznek, kövekből kirakott műemléket állítottak a trianoni diktátum előtti Magyarországnak. Legjobban táncolni szeretett Ilona néni.

Cave canem - latinul óvakodj a kutyától, vagy óvakodj az egykönyvű embertől. A szegedi Csaba utcában álló öreg házikóba belépőket ez a szöveg fogadja már közel fél évszázada, és bár a házon kívülről több tucat falfirka által a "modern kor" is otthagyta névjegyét, belépve megkövült történelem elevenedik meg körülöttünk.

Rigó Balázs

édesanyjával él, édesapja hagyatékában: idősebb

Rigó Balázs

a huszadik század vérgőzös eseményeit végigélve több alkalommal állította talpra a családját, hogy a semmiből építsék újjá életüket. A második világháborúban a Dunántúlra menekültek az oroszok elől, '56-ban házukat védték a fosztogatóktól. "Emléklap Rigó Balázs vasutas főfelügyelő részére" - olvashattuk a falon lógó, bekeretezett papíron. A dátum alatta 1972, az elvtárs megnevezést pedig hibajavítóval húzta ki a kitüntetett. "Soha nem tűrte el, hogy elvtársnak hívják, nem volt ő egyik kommunistának sem a barátja" - magyarázta ifjabb Rigó Balázs. Több évtizedet a MÁV szolgálatában töltött el a néhány éve elhunyt Rigó bácsi, munkáját a falra festett, szárnyas vasúti kerék hirdeti, de több, falon lógó plakett is árulkodik egykori hivatásáról. A kertben egy beton emlékmű őrzi Nagy-Magyarország egykori hatarait, ezt is ő készítette: a belesüllyesztett kövek a Trianon előtti országhatár szinte minden szegletét képviselik.

A 92 éves Rigó Balázsné - leánykori nevén Magyari Ilona - emlékei között szinte szétválaszthatatlanul összekapcsolódott az 1956-os forradalom és a II. világháború, hisz mindkét esetben az orosz terrortól menekültek. Míg a világégéskor a keleti front elől Dunántúlra mentették át kevés holmijukat, addig 1956-ban a házuk küszöbén védték értékeiket. Utóbbi emlékét őrzi a házban azóta is kitűzött, nemzeti színű zászló, melynek "rúdját" férje egy szőlővesszőből faragta ki. Bár az idő már jócskán kikezdte anyagát, és a trikolór is megfakult a hosszú évtizedek alatt, a családi ereklye azóta is büszkén lobog, mementót állítva egy olyan korszaknak, melyre napról-napra kevesebben emlékezhetnek vissza. Életéből mindenekelőtt a táncra emlékezett vissza szívesen, fiatalkorában megbűvölte a zene, a bál. "Ha üzenhetnék a mai lányoknak, azt mondanám nekik: sose utasítsatok vissza egy kedves fiatalembert, ha felkér titeket táncolni. Ha elutasítjátok, úgy ő mást hív el, ti pedig talán egész életetekben nem táncolhattok újra úgy, mint akkor" - mondta Ilona néni. Sok évtizeddel ezelőtt egy oszlopot szúrt mélyen a földbe Rigó Balázs, melynek alján az alábbi üzenet állt: "Utókornak - soha többé kommunizmust!" Kőbe vésett kívánsága ez annak a férfinak, aki a huszadik századot annak minden örömével és borzalmával megélte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.