Közélet

415 millió forint kötbért ítélt meg a bíróság Szegednek

415 millió forint kötbért ítélt meg a bíróság Szegednek

2013. október 18., péntek
415 millió forint kötbért ítélt meg a bíróság Szegednek

Jogerősen 415 millió 465 ezer forint kötbért ítélt meg Szegednek a bíróság a 2-es villamosvonal kivitelezőivel szemben. A pénzt az önkormányzat használhatja fel. A Szeged Pólus Nonprofit Kft. a továbbiakban is minden eszközzel fellép a beruházások indokolatlan késedelmével szemben.

– A Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt munkálatait koordináló Szeged Pólus Nonprofit Kft. részéről megnyugvással fogadtuk, hogy a másodfokon eljáró Szegedi Ítélőtábla, helybenhagyva a Szegedi Törvényszék határozatát, jogerősen megítélte a szerződésben rögzített maximális kiszabható késedelmi kötbért a megrendelő Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának a 2-es villamosvonalat kivitelező Szeged Villamos 2 Konzorciummal szemben – tájékoztatott

Pacza József

, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A kivitelező cseh–magyar cégtársulást a cseh OHL ZS. a. s. vezette, tagja a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. volt; a konzorciumnak a 2,1 milliárd forint értékű beruházással a többször módosított 2010. szeptember 18-i határidőre kellett volna elkészülnie, ezzel szemben a villamosközlekedés csak 479 napos csúszással, 2012 márciusában indult el. A kivitelező a munkálatok folyamán rendszeresen kifogásokkal élt, miért nem halad a munkával. Pacza József hangsúlyozta, ilyen esetben a nagy beruházást lebonyolító önkormányzati céget több körülmény köti: a közbeszerzési szabályok és a munkálatok bonyolultsága miatt a szerződésbontással meglehetősen nagy szervezési, pénzügyi és jogi kockázatokat vállalhat magára. A munkáját rosszul végző vállalkozóval szemben lényegében nincs más eszköze, amivel érdemben gyorsíthatja a folyamatot, mint a késedelmi kötbér. Kötbérkövetelését a megrendelőnek alaposan alá kell támasztani, mivel annak jogalapját és mértékét a kivitelezők szinte kivétel nélkül vitatják a bíróságon. A 2-es villamosvonal perében a késedelem alól a kivitelezők csak részben tudták magukat kimenteni. A bírói tanács a kivitelezők kötbérmérséklési igényét is elutasította. A bíróság elfogadta a Felperesek azon álláspontját, hogy ugyan előfordult, hogy a Kivitelezők bizonyos részfeladatok elvégzésében akadályoztatva voltak, de attól függetlenül jobb munkaszervezéssel a munkaterület többi részén folytatódhatott volna a munka. A hazai késedelmi kötbért követelő eljárások általában nem jutnak el jogerős bírósági ítéletig, illetve kártalanításig, ennek következtében tapasztalható a kivitelezői fegyelmezetlenség az állami és önkormányzati beruházásoknál. Azt, hogy a szegedi 2-es villamosvonal ügyében az önkormányzat késedelmi kötbérkövetelése a bíróság előtt is megalapozott volt, a beruházási szerződés alapos előkészítése, valamint a projekt menedzsmentet illetve a műszaki ellenőrzést végző cég szakszerű munkája tette lehetővé. A beruházás előkészítésének és kivitelezésének következetes precizitása azért is fontos, mert anélkül a 86 százalékos uniós támogatást kockáztatná a Megrendelő. A lakosságtól az építkezés csúszása miatt utólag is elnézést kérünk, bízva abban, hogy a 415 millió forint összegű kötbér kárpótolja a várost a kellemetlenségekért. A megítélt kötbér összege meghaladja a város költségét jelentő 300 millió forintos önrészt, így városunk gyakorlatilag ingyen jut az új villamosvonalhoz. A késedelmi kamattal együtt megközelítőleg 500 millió forintos kötbér az önkormányzathoz folyik be, felhasználásáról a közgyűlés dönt, nagyságrendje a város költségvetésének 1,3 százaléka. A Szeged Pólus Nonprofit Kft. az eddigiekhez hasonlóan a továbbiakban is minden eszközzel fellép a beruházások indokolatlan késedelme ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.