Közélet

Védőnői hálózat 2.0 – lehet béremelés is? + FOTÓK

Védőnői hálózat 2.0 – lehet béremelés is? + FOTÓK

2013. szeptember 11., szerda
Védőnői hálózat 2.0 – lehet béremelés is? + FOTÓK
novertalalkozo01_gs

Országjáró körútján ezúttal Szegeden ismertette a miniszteri biztos a védőnői hálózat megújítását, a béremelések tekintetében pedig türelmet kért.

A védőnői hálózat megújításáért felelős miniszteri biztosa,

Bábiné Szottfried Gabriella

elmondta, hogy maga is védőnőként dolgozott, éppen ezért saját és a kollégák tapasztalataiból merítve szeretné megújítani a védőnői hálózatot, ezért is járja az országot, és gyűjti össze a javaslatokat. A feladatok között említette az Országos Védőnői Szolgálat létrehozását, az egységes védőnői rendelet megalkotását, az új várandós gondozási kiskönyv koordinálása, a Magyar Védőnői Szolgálat hungarikummá minősítésének előmozdítását és az informatikai fejlesztések szükségességét, amelyek kapcsán várhatóan tablet-ekkel segíti a kormány a védőnők munkáját. Bábiné leszögezte: mindent elkövet majd azért, hogy valamennyi védőnő megkapja a neki járó útiköltség-térítést, a munkaruhát és az emelt összegű finanszírozást. A béremeléssel kapcsolatban a szakemberek türelmét kérte, mint mondta, erre a következő lépcsőben kerülhet sor. „A jelenlegi rendszer széttagolt, így az ellátás feltételeivel lehetnek problémák, hiszen az önkormányzatok, melyek adott esetben a védőnői szolgáltatást biztosítják különböző kondíciókkal rendelkeznek, így a szegényebb önkormányzatok nem tudják olyan minőségben a védőnői szolgálat tárgyi feltételeit biztosítani, mint a tehetősebbek. Így, hogy egy kézbe kerül a szolgáltatás, ezek a feltételek is azonosak lehetnek, illetve nem mellékesen a bérezés is egységes lesz” – vázolta a változás alapjait

Goda Edit

megyei vezető védőnő, a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervétől. A közeljövővel kapcsolatban arról beszélt, hogy hamarosan pályázati úton megvalósul egy korai gyermekkori program, ami egy komoly fejlesztést eredményezhet a védőnők és a szakfelügyelet számára, egy másik pályázat pedig a védőnői méhnyakrák-szűrés kiterjesztése 1300 védői szolgálat számára. „Azt szeretnék, ha a védőnőket bevonnák az őket érintő jogalkotásba és a bérrendezésük problémáinak a megoldásába is” – nyilatkozta

Patik Edit

ifjúsági védőnő, aki komoly problémaként értékelte a szakember, hogy a diplomás egészségügyi dolgozók béremeléséből kimaradtak. „Egy újabb konfliktusforrás lehet, hogy a tervek szerint egy két éves képzéssel is el lehetne sajátítani a közösségi főiskolán a szakmát, miközben most egy négy éves alap- és az ezt követ MA-képzés nyújtja a teljes tudták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.