Közélet

Új megyei rehabilitációs központ 300 millióból + FOTÓK

Új megyei rehabilitációs központ 300 millióból + FOTÓK

2013. szeptember 14., szombat
Új megyei rehabilitációs központ 300 millióból + FOTÓK
rehabintezet11_gs

A megváltozott munkaképességgel és fogyatékkal élők ellátási ügyeiben eljáró rehabilitációs szervek megyei központjai országosan 4 milliárdból újulnak meg. A program keretében Szegeden 300 milliós fejlesztés valósul meg.

„A megyei és járási rendszer kialakítása után kerültek végleges helyükre a rehabilitációs területi szervezetek, melyek infrastrukturális fejlesztésére országosan mintegy négy milliárd forintot fordítanak. Egyrészt az épületek újulnak meg, másrészt olyan műszerekhez is jutnak a rehabilitációs orvosok és szakértők, melyek révén könnyebbé válik a munkájuk” – tájékoztatott

Soltész Miklós

. Az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára portálunknak elmondta, európai uniós támogatással összesen 17 településen fejlesztenek, két helyen új központ épül, Szegeden pedig több mint 300 millió forintból alakítanak át egy jelenleg üresen álló épületet. „Három terület munkáját kell összehangolni, egyrészt a rehabilitációs orvosokét, a szociális szakemberekét, míg a harmadik terület a munkaügyi szakembereké. Nem mindegy, hogy milyen az orvosi műszerezettség vagy éppen a számítástechnikai háttér, s mindez miként szolgálja ezt a felelősségteljes munkát” – részletezte. Soltész emlékeztetett, a mozgáskorlátozottak számára az is fontos, hogy miként tudják megközelíteni a központot, s hogyan tudnak közlekedni az épületen belül, az átalakítások megtervezésénél ezeket a szempontokat is figyelembe vették. Az államtitkár elmondta, a munkálatok az ősz folyamán kezdődnek, s következő két évben megvalósulnak.

Szegeden a Sólyom utcában lesz az új központ

Jelenleg Szegeden a rehabilitációs ellátási igénnyel kapcsolatos ügyintézés négy külön telephelyen zajlik, ezen változtat a 312 millió forintos fejlesztés.

B. Nagy László

kormánymegbízott elmondta, korábban a tisztiorvosi szolgálat egyik telephelyeként működő ezer négyzetméteres, földszintes épületet újítanak fel. „Itt kapnak helyet a felülvizsgáló orvosi bizottságok, a szociális és foglalkozási szakértők irodái, valamint a munkahelyek felkutatásával, illetve a munkahelyekre történő kiközvetítéssel foglalkozó kollégák irodái is” – részletezte. B. Nagy kiemelte, a tervezési időszakban felkeresték a megyénkben jelenlévő érdekképviseleti és civil szervezeteket, akik a megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élőket fogják össze, és az ő tanácsaikat is meghallgatták. Az egyeztetés célja az volt, hogy az ő igényeiknek megfelelően akadálymentesítsék az épületet. „A nyár közepén megtartott egyeztetésen jelen voltak a mozgáskorlátozottak, siketek és nagyothallók, vakok és gyengénlátók, értelmi fogyatékosok és más szervezetek helyi képviselői is” – sorolta a kormánymegbízott.

rehabintezet16_gs

A Sólyom utcai épület új külső homlokzatot kap, korszerűsítik az elektromos hálózatát, kicserélik a nyílászárókat, energiatakarékos fűtési- és hűtési rendszert alakítanak ki, illetve új informatikai hálózat lesz a létesítményben.

Szükséges volt a rendszer átalakítása

A projektnyitó konferencián Soltész Miklós emlékeztetett, a rehabilitációs terület átalakítását számtalan kritika érte, de a komplex felülvizsgálati rendszer kialakítása a társadalom jogos elvárása volt. A számok is azt bizonyítják, hogy volt eredménye a rendszer átalakításának, hiszen most már azok kapják az ellátásokat, akik valóban rászorulnak. Az államtitkár megjegyezte, megfigyelhető az a tendencia is, hogy a minősítésre jelentkezők között az elutasítottak száma jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Csongrád megyében a rehabilitációs szakizgatási szerint orvosi bizottságai több mint 9000 felülvizsgálatot végeztek egy év alatt. B. Nagy László rámutatott, megyénkben az igények elutasításának aránya alacsony, a soros felülvizsgálatoknál 6%, míg az új igények esetében 18%-os. A felülvizsgálatok kétharmadánál a súlyosabb, vagyis rokkantsági ellátást állapítottak meg a szakorvosok. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása területén is pozitív eredményekről számolt be a kormánymegbízott, eddig 480 fő tudott munkába állni, illetve jelenleg is több foglalkoztató jelzett munkaerőigényt. Rehabilitációs kártyából Csongrád megye területén pedig eddig 4500 darabot adtak ki azoknak a rehabilitációs ellátásban részesülő ügyfeleknek, kik jelenleg is munkát végeznek, vagy a jövőben tervezik azt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.