Közélet

Több mint száz program a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatók éjszakáján

Több mint száz program a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatók éjszakáján

2013. szeptember 24., kedd
Több mint száz program a Szegedi Tudományegyetemen a Kutatók éjszakáján
kutatok1

Máskor nem látogatható helyszínekkel, látványos kísérletekkel, érdekes előadásokkal Szegeden és Hódmezővásárhelyen több tucatnyi helyszínen százhúszat is meghaladó programmal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a Kutatók Éjszakáján, pénteken.

Hamarosan elkezdődik az Európai Unió egyik tudományos nagyberuházása, a szegedi lézerközpont építése, ehhez kapcsolódva szemléletes kísérletekkel mutatják be a rövid és hosszú impulzusú lézerrendszerek működését a Kísérleti Fizikai Tanszék egyik laboratóriumában. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Élő könyvtár című programjának résztvevői közvetlen, személyes kapcsolatba kerülhetnek előítélet sújtotta társadalmi csoportok egy-egy képviselőjével, a Sociopoly játékban azt is ki lehet próbálni, mire elég a segélyből, családi pótlékból, GYES-ből, alkalmi munkából szerezhető jövedelem. Az Embertani Tanszéken többek között antropológus játszóházat szerveznek a legkisebbeknek: csontvázas, koponyás színezőkkel, kirakókkal, krumpli- és ujjnyomdával, kivágós és mozgatható figurákkal várják az óvodás korúakat. Ugyanitt az idősebbek - szakemberek felügyelete mellett - maguk állíthatnak helyre törött emberi maradványokat a csontokat nem károsító ragasztási eljárással. Az Orvosi Biológiai Intézetben a látogatók helyszínelőként tehetik próbára képességeiket. Az érdeklődők egy rövid elméleti előadás után valódi helyszínen vett biológiai minták - ujjlenyomat, vér, DNS - segítségével deríthetnek föl egy bűntényt. Hamarosan negyven éve, hogy elkészült a legnépszerűbb magyar fejlesztésű játék, a Rubik-kocka, a jubileum alkalmából a játékszer matematikájáról hangzik el előadás a Szent-Györgyi Albert Agórában. Hódmezővásárhelyen a Mezőgazdasági Karon többek között a vadászat technikai eszközeinek bemutatójára várják a vendégeket, akik lézeres lövészeten kipróbálhatják, miként boldogulnának, ha vadállatokkal kerülnének szembe. Az Állam és Jogtudományi Karon az egyik előadásban az operatörténetekben előforduló bagatell esetek és hajmeresztő rémtettek elevenednek meg a büntetőjog és a kriminológia szemszögéből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.