Közélet

Szexferomonnal és vércsével védi szőlőjét a Zádori-borászat + FOTÓK

Szexferomonnal és vércsével védi szőlőjét a Zádori-borászat + FOTÓK

2013. szeptember 24., kedd
Szexferomonnal és vércsével védi szőlőjét a Zádori-borászat + FOTÓK
zadori_borasz06_gs

A kevés tradicionális szegedi borászatok közül egy fiatal, elhivatott gazda birtokát kutattunk fel, hogy meglessük a szüretet, egészen Dorozsmáig kellett autóznunk.

A Zádori-szőlőbirtokot a subasai bekötőútról közelítettük meg, az egyik oldalon egy erdősáv, a másikon pedig a Domaszék határát jelző fatábla határolta a területet.

„Hamis szexhirdetéssel” csalják lépre a kártevőket

„Egy felmérésen a borvidékek kedveltségi szintjeinek skáláján a csongrádi az utolsó helyet foglalja el, ez ellen illene tenni, hiszen azért ennyire nem rossz a helyzet” – vallja

Zádori Károly

, aki igazi családi gazdálkodóként műveli a szőlőjét, készíti a borát. Mikor meglátogattuk, épp édesanyja és felesége szüretelt a bianca sorai között. „Ez egy rezisztens borszőlő, azaz szinte vegyszermentesen lehet kezelni. Egy programban is részt veszünk, melynek keretében rovarcsapdákat helyezünk ki a szőlőmolyok ellen. Ezek szexferomoncsapdák, párosodásra ’invitáló’ illatanyagot tartalmaznak” – mutatja be a borász, hogy milyen „mézesmadzag-technikával” kapja el a kártevőket. A másik nagy ellensége a már édesre termett szőlőnek a seregély, de megtudtuk a borásztól, ebből a szempontból nagyon szerencsés, hogy épp egy erdősáv mellett van a földjük, mert amint megjelenik egy csapatnyi seregély, rögtön felszállnak az erdőben fészkelő vércsék.

Az idei terméssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy erős közepes idény volt, a tavalyinál sokkal jobb; a szőlő legnagyobb ellensége, a fagy elkerülte az ültetvényeket. „A terméskötődés volt rossz az idén, hiszen a szőlő júniusban virágzik, ilyenkor a napsütéses idő az ideális, és sajnos épp ekkor zuhogott az eső. Ezért nem volt mindenhol hatékony a porzás” – mutatja a borász a hiányos szőlőfürtöket. „Viszont koncentrált, jó lesz a beltartalma a gyümölcsnek. A családi gazdaság 16 hektáros, ebből most 13 hektárról szüretelünk cserszegit, olaszrizlinget, rajnait, kunleányt, biancát és kékfrankost. Az olaszrizlingből készítünk minőségi kategóriás bort, a cserszegiből szoktunk félédeset, Dorozsmán sokan keresik, így a saját mustjával emeljük a cukorfokát, a kékfrankosból készítünk rozébort is. A cserszegi már ki van erjedve, október közepére iható lehet. Maximum 80-100 mázsányi szőlőt tudunk termelni, úgy számolnak a szőlészetekben, hogy egy üveg (7 dl) borhoz nagyjából egy kiló szőlő kell.”

A kövidinka visszatér!

Zádori Károly a szőlőtövek közül elvezet minket tanyájukra is, ahol szülei élnek, ott van berendezve a feldolgozáshoz szükséges üzem. „A szőlőfürtök először a bogyózóba kerülnek, itt elválik a szártól az értékes gyümölcsszem, azután mehet a présbe, itt a saját súlyától kicsöpögött a szín lé, amiből akár csúcsborok is készülhetnek, majd elkezdődik a préselés, abból lesz a préslé. Ezután kerül az erjesztőkádakba a must, ahol irányított, hűtött erjesztéssel készítjük a bort” – mutat a borász a mintegy két méter hosszú és fél méter széles acéllemezre, amibe egy csövön vezetik bele a hideg vizet egy hűtőgépből, így nem engedik, hogy az erjedés során a lé 18 fok fölé emelkedjen. A kiforrást követően már a pincébe fejtik le a bort, s kerül bele a hordókba. Ide már az apa, az idősebb Zádori Károly kalauzol le minket. „Kevés manapság már a kádár, és azok közt is nehéz olyat találni, aki mestere a szakmájának. A régi falusi kádár mindent tudott” – mutat a hordókra az apa, nagyapa, aki a régi időkről is mesél. Elmondja, hogy az ő apja még kövidinkát termesztett, és igazi bögrecsárda lett a tanyából, mert a háztól szinte a teljes mennyiséget elhordták. „Akkoriban 4 holdnyi gyalogművelésű kövidinkánk volt, most kezdtük újra szaporítani” – veszi át a szót a fiatalabb Zádori elmesélve, hogy találtak egy területen kövidinkatöveket, és már szaporítják, kell öt-hat év, mire kereskedelmi mennyiséget lehet termelni belőle. Zádoriáknál már a harmadik generáció is bekapcsolódik a borászatba, a 10 éves Bálint sok mindenben segít, ő tisztítja, mossa például a hordókat, kádakat egy lyukon bemászva nagy sugarú slaggal, Zsófi pedig, a 13 éves lány a szőlősben szokott segíteni. Zádoriék borát már a karácsonyi asztalra tehetjük, október-november környékén keressük fel a borkimérést a Dorozsmai úton.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.