Egyház

Szerb búcsú Szőregen – már csak 15-en maradtak az 1600-ból + FOTÓK

Szerb búcsú Szőregen – már csak 15-en maradtak az 1600-ból + FOTÓK

2013. szeptember 23., hétfő
Szerb búcsú Szőregen – már csak 15-en maradtak az 1600-ból + FOTÓK
szoregi_szerb_templom18_gs

A század elején még sok száz szerb élt Szőregen, mára azonban alig maradtak, de ahogy minden évben, idén is megtartották a szerb templomban a búcsút.

Szőregen már kevés szerb él, aki tartja a vallását, ennek ellenére a templom működik és tartanak istentiszteletet kéthetente. Szegedről jár ki egy pópa megtartani a misét. „Az önkormányzat mindig is támogatta a szerb egyház működését, a templom fenntartását. A helyi iskolában van szerb oktatás is. A búcsút minden évben megrendezik, és jómagam a katolikusokat is arra szoktam bátorítani, hogy jöjjenek el a szerbek búcsújára is” - mondta el portálunknak

Rózsavölgyi József

(Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő. „Délelőtt volt a nagy liturgia, délután pedig a vecsernyével folytatódott a búcsú, ilyenkor zajlik nálunk a kalácsvágás és a búzaszentelés. A kalácsot és a búzát a mindenkori ügyeletes koma ajándékozza a közösségnek. A délutáni szertartás a templomban kezdődik, később kint, a szabad ég alatt van a terített asztal, ahol a pópa megszenteli a kalácsot és a búzát, majd a hívők a nyílt ég alatt látják vendégül egymást, ismerősöket” - mesélte

Vladiszavljev Milán

. Megtudtuk: Szőregen 100 évvel ezelőtt 1600 szerb élt, most 15-en vannak. „Sajnos nem jellemző, hogy visszajárnának az elszármazottak, nem értem ezt a passzivitást. Sokan nem messze a határtól telepedtek meg. Csak akkor jönnek, ha valami intézni valójuk van, például anyakönyvi kivonat kell az állampolgársághoz” - fejtette ki az egykori egyházi testületi vezető (a püspök feloszlatta a szervezetet), hogy az elvándorlások mellett a hagyományok hatékony ápolására bizony szükség lenne azokra, akik ebből merítkeztek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.