Közélet

Szegedi időutazás egy katonai térképen

Szegedi időutazás egy katonai térképen

2013. szeptember 5., csütörtök
Szegedi időutazás egy katonai térképen
szegedterkep

Hasonlítsuk össze a mai Szegedet az árvíz előttivel a Google-térképére szinkronizált 1869-es katonai térkép segítségével!

I. Ferenc

császár 1806-ban rendelte el a „Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme"-t, (a második illetve Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. A gyakori háborús események miatt a munka lassan haladt, 1869-ig készültek el a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat. A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagyfelbontásban beszkennelte, és felpakolta a netre néhány éve, méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn (

katt ide!

). Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai légi felvételeket. A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is nagy izgalmas, különleges végigböngészni az ismerős helyeket, és egy kicsit elmeditálni azon, hogy 150- 200 év alatt mennyit változott ez a világ.

cats

Víz alatt a mai Marostői városrész

Szegedet szemlélve számtalan érdekességet fedezhetünk fel az árvíz előtti térképen. Az első ilyen, hogy a felméréseket éppen a folyók szabályozásának időszakában készítették, így már több helyen csatornákkal (a későbbi folyómederrel) kötötték össze a kanyarulatokat. Tudták például, hogy a mai Marostői városrész akkoriban egy kiterjedt tó, Maros-tó volt? A térképen jól látszik, hogy a Töltés utcától a Makai útig, onnan a Maros torkolatáig, a mostani Holt-Maros határolta területen belül összefüggő állóvíz volt. De érdekes megnézni a Gyáli-Holt-Tiszát, a katonai térképen már itt is fel van tüntetve az elkészült csatorna. Baktó, Petőfitelep, Új-Petőfitelep nem létezett, Tápé a Tisza kanyarulata után kezdődött, valahol a medencés kikötő végénél, a mai Rév utca után. Beszédes, hogy Alsóváros területe nem változott sokat. Érdekes az is, hogy mennyi kisebb tó volt a városban Tarjántól egészen a mai Honvéd tér környékéig, amit ha meghagynak, és felújítanak az újjáépítés alatt, akkor ma talán a TIK ablakaiból is lehetnek horgászni. Böngésszen ön is a

jelen és a múlt között!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.