Közélet

Sok a regisztrálatlan kutyachip

Sok a regisztrálatlan kutyachip

2013. szeptember 17., kedd
Sok a regisztrálatlan kutyachip
kutyachip01

Bár egyre több eb van már hazánkban is megjelölve kutyachippel, az azonosítók sok esetben helytelenül kerülnek az állatba - írja közleményében az Orpheus Állatvédő Egyesület.

Január elsejétől minden négy hónapnál idősebb kutyába kötelező állatorvos által azonosító mikrochipet tetetni, ami révén a kutya gazdája beazonosítható lehetne. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembereinek tapasztalata az, hogy bár nőtt a chip-es kutyák száma, gyakran találkoznak az utcáról megmentett ebek között olyannal, akinek a mikrochip azonosító számához nem tartozik a "petvetdata" rendszerben a tulajdonos kapcsán adat. Gyakran az állatorvos a ludas, hiszen a chip beültetés után a gazdi adatait neki kell a rendszerbe felvinnie.

Kötelező mikrochip, te drága

Januártól az azonosító chip nélküli kutyákat az állatorvosok nem látják el. Az ebek azonosítását elősegítő mikrochip néhány ezer forintos egyszeri költségét sokan meg szeretnék spórolni, így állatukon a kötelező veszettség elleni védőoltás beadatását, a féregtelenítést, az egyéb kezeléseket is elkerülik. Így az állatok védtelenekké válhatnak az emberre is veszélyes betegségekkel szemben. Akit rajtakapnak egy esetleges ebösszeíráskor a mulasztáson, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. A környezettudatos és felelős állattartás része az ebek chippel történő ellátása.

Miért jó a mikrochip?

A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A transzpondert tartalmazó kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. A kötelező chip hatalmas előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén - mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője -, hiszen a chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája, márha a kutyában lévő chip sorszámához naprakész adatokat is társítanak a "petvetdata" rendszerben. A tulajdonos és a kutyához kapcsolható információkat rendszeresen frissíteni kell a rendszerben, melyet a gazda állatorvos segítségével tehet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.