Közélet

Ösztöndíjas börzén népszerűsítették a külföldi tanulmányokat + FOTÓK

Ösztöndíjas börzén népszerűsítették a külföldi tanulmányokat + FOTÓK

2013. szeptember 24., kedd
Ösztöndíjas börzén népszerűsítették a külföldi tanulmányokat + FOTÓK
osztondijas_borze07_gs

A külföldi ösztöndíjakról tartottak egész napos tájékoztatót kedden a Rektori Hivatalban, ahol a hallgatók nem csak az egyetemen elérhető lehetőségekről tájékozódhattak, de a diákok saját külföldi élményeikről is beszámoltak.

Gyakornoki programokról, a hallgatók nemzetközi mobilitásról és a külföldi tanulás lehetőségeiről tájékoztatták az érdeklődőket kedden a Rektori Hivatalban. A Tempus Közalapítvány és az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda rendezvényén a szegedi universitas ösztöndíjprogramjának lehetőségeit és a külföldi tanulmányok előnyeit ismertették az érdeklődőkkel. Európai átlaghoz képest a hazai fiatalok mobilitási hajlandósága

igen alacsony

, az egyetem programjainak köszönhetően azonban az öreg kontinens szinte minden országába ellátogathatnak a hallgatók.

Szabadság, szerelem

"A Szegedi Tudományegyetem elkötelezett az ügyben, hogy nemzetközi szinten végezhesse el feladatait: ehhez az oktatók határon túlnyúló, magas színvonalú munkája és a diákok számára nyitott lehetőségek is hozzájárulnak" - mondta nyitóbeszédében

Pál József

, aki biztatta a hallgatókat arra, hogy éljenek a lehetőségekkel és a nyitott határok nyújtotta szabadsággal is. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese szerint az egyetem mind a 12 kara számára próbálták megtalálni a legmegfelelőbb partnerintézményeket, amely nem csak kellemes, de hasznos időtöltés lehet az ellátogatók számára. Az iskolapadban szerzett tudás mellett a szemlélet kibővítése is hasznos hozománya lehet egy-egy külföldi útnak, a rektorhelyettes szerint a személyiség fejlődését is elősegíti, ha a fiatalok más országok kultúráival ismerkednek. Az egyetem képviselőjeként a tudományos munkát emelte ki elsősorban Pál József, hozzátette azonban: egy-egy külföldi út kiváló alkalmat ad a kapcsolati tőke bővítésére, barátságok, szerelmek szövődhetnek.

Évente négyezer hallgató harminchárom országba látogathat ki az olyan programok segítségével, mint például az Erasmus - Mészáros Gabriella, a Tempus Közalapítvány szakmai asszisztense szerint több tévhitet is érdemes tisztázni a külföldi ösztöndíjak kapcsán. Az egyik ilyen, hogy félév halasztása nélkül nem lehet teljesíteni, ami nem igaz, hisz sok tárgynál beszámítják a külföldön hallgatott szemesztert is, így elkerülhető a csúszás. Fontos tudni továbbá, hogy a külföldi út esetében saját forrásra is támaszkodni kell, hiszen az ösztöndíj főként csak a szállás finanszírozására elegendő. "Az Európai Bizottság 2014-2020 között meghirdetett Erasmus Plus az összes eddigi programot fogná össze, ötmillió fiatal mobilitásáról gondoskodik majd" - hangsúlyozta előadásában a szakmai asszisztens. Az általános tudnivalók ismertetése mellett a fiatalok egymástól is hasznos információkkal gazdagodhattak: hét ösztöndíjas hallgató mesélt külföldi tanulmányairól és élményeiről, akik Ausztriát, Ciprust, Spanyolországot és Franciaországot is megjárták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.