Közélet

Októberben már fűthet a szegedi geotermikus kút + TÉRKÉP

Októberben már fűthet a szegedi geotermikus kút + TÉRKÉP

2013. szeptember 10., kedd
Októberben már fűthet a szegedi geotermikus kút + TÉRKÉP
geotermikus

Változó forgalmi rend lép érvénybe Újszegeden, a Temesvári körút Bérkert utcai és Sportcsarnok előtti csomópontján, ahol szeptember közepétől a október közepéig zajlanak majd a geotermikus fűtésrendszer kialakításához szükséges munkálatok. A szegedi oldalon október közepén indulhat a próbaüzem.

Ahogy

korábban már megírtuk

, újszegedi és szegedi termálkör kialakításának a munkálatai zajlanak az elmúlt hónapokban, melynek célja egy geotermikus alapú fűtésrendszer kialakítása. A technológia az SZTE, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a város összesen 36 intézménye számára nyújt majd környezetbarát fűtési lehetőséget, de elsősorban a konzorcium gesztoraként is jegyzett Tisza-parti universitas hasznosítja majd. A munkálatokról kedd délután tájékoztatták a sajtót: Varga Tibor, a kivitelezést végző Ferroép főépítésvezetője szerint a szegedi oldalon már 95-98%-ban elkészültek a munkálatokkal, a helyreállítási munkák befejeztével várhatóan az idei fűtési szezon kezdetéig (a tervek szerint október közepére) beindulhat a próbaüzem. Közterületen a Dóm tér környékén folyik már csak munka az elkövetkezendő hetekben. Az újszegedi termálkör kivitelezése két ütemben történik majd. Idén ősszel sor kerül a nagyobb, a helyi lakosság mindennapi életvitelét is érintő kivitelezés megvalósítására. Ezt 2014-ben – elsősorban a konzorciumi tagok tulajdonában lévő területeken és az azokon található épületekben történő – infrastruktúra kiépítése követ. "Az Újszegeden élők számára főként a közlekedés szempontjából hoz jelentős változást az első szakasz, mely során a Temesvári körút két pontját vágják át a munkálatok elvégzéséhez. A szakaszos munkákhoz szakemberek bevonásával készítettük el a forgalomtechnikai tervet" - mondta Varga Tibor.

termal_sajttaj01_gs

Az utak átvágása részenként történik, első ütemben a Temesvári körút Bérkert utca felőli szakasz külső két sávját bontják le szeptember 16-30 között. Helyreállításukat követően a belső két sáv, majd a Bérkert utca felőli szélső két sáv következik. A második ütem során a Sportcsarnok parkoló előtti útszakaszán zajlanak majd munkálatok október 1-től 15-ig, ahol a forgalomirányítás némileg könnyebben megoldható, hiszen az előzővel ellentétben nem lámpás csomópont. A munkavégzés folyamatosan történik, éjszakai és hétvégi műszakok beiktatásával. Az eredeti forgalmi rendi visszaállításáig, azaz október 16-ig táblák kihelyezésével és az aszfalt burkolatára festett jelzésekkel irányítják a forgalmat. Rossz idő esetén az egyes szakaszok kivitelezése némiképp csúszhat - hívta fel a figyelmet a főépítésvezető. Újszegeden a jövő év fűtési szezonjának kezdetéig kerülhet sor a rendszer elindítására.

1.) Temesvári krt. – Bérkert utcai csomópont átvágása (2013.09.16.-2013.09.30.)

-

I. ütem

(5 naptári nap, 2013.09.16. – 2013.09.20.) Az Egészségügyi Főiskolai Kar előtti jobbra kanyarodó, és az északi oldal egy forgalmi sávjának átvágása. (Bontási munkák, földmunka, dúcolás, védőcső elhelyezése, visszatöltések, burkolat helyreállítás)

terkep1

-

II. ütem

(5naptári nap, 2013.09.21. – 2013.09.25.) A Bertalan hídról lefelé két középső (belső egyenes és a balra kanyarodó) forgalmi sáv kerül átvágásra

terkep2

-

III. ütem

(5 naptári nap, 2013.09.26. – 2013.09.30.) A tizenhét emeletes ház előtti két párhuzamos forgalmi sáv átvágása.

terkep3

2.) Temesvári körút-Sportcsarnok előtti csomópont átvágása (2013.10.01-2013.10.15.)

-

I. ütem

(5 naptári nap, 2013.10.01. – 2013.10.05.) A 43. számú főút sportcsarnok előtti szélső forgalmi sáv átvágása. (Bontási munkák, földmunka, dúcolás, védőcső elhelyezése, visszatöltések, burkolat helyreállítás.)

terkep4

-

II. ütem

(5 naptári nap,2013.10.06. – 2013.10.10.) A két belső forgalmi sáv és a középsziget átvágása.

terkep5

-

III. ütem

(5 naptári nap, 2013.10.11. – 2013.10.15.) A Kisstadion felőli forgalmi sáv átvágása.

terkep6

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.