Múzeumi útlevéllel megye- és országhatáron át

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

museum_pass03_gsÖtnyelvű kiadvány és mobil alkalmazás, valamint egy „Museum pass”, vagyis egy speciális útlevél segítségével térképezhetjük fel Csongrád, Bács-Kiskun megye és a Vajdaság összesen 53 múzeumát és galériáját.

A múzeumok látogatottságában nagy különbségek vannak a határ két oldalán, a vajdasági kultúrpalotákat sokkal kevesebben keresik fel, ez adta az ötletét a Museum pass-nak. Csókási Eszter, a DKMT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, az jellemző, hogy Szegedről akár Budapestre is felutazunk egy-egy kiállítást megtekinteni, és nem is tudjuk, hogy a határ túloldalán, mindössze 40 kilométerre Szabadkán is egy fantasztikus tárlat látható. „Arra gondoltuk, megpróbáljuk összefogni a határ térségének a múzeumi kínálatát, egyrészt, hogy a környéken élőknek információt nyújtsunk, illetve így komplex csomagot tudunk kínálni az ideérkező turistáknak is” – fogalmazott. Példaként a péterváradi múzeumot említette, ahol az Exit Fesztivált is rendezik, mégsem ismerik hazánkban sokan ezt az erődöt.

Ötnyelvű kiadványt készítettek a projekt keretében, amelyben 29 település mind az 53 kiállítóhelyének szenteltek egy-egy oldalt. Érdemes egy ilyen útlevéllel rendelkeznünk, hiszen kedvezményes belépő jár annak, aki felmutatja, a Vajdaságban 50%-os kedvezményt biztosítanak az útlevél tulajdonosainak. A kedvezmény a múzeum számára biztosított pecséttel az útlevélbe történő pecsételéssel válik érvényessé. Csókási Eszter arról tájékoztatott, minden kiállítóhelyen megtalálható ez a speciális útlevél, illetve a tájékoztató kiadvány, melyek ingyenesek, illetve a DKMT Tábor utcai irodájában is beszerezhető.

A Museum pass projekt bemutatóján Magyar Anna, a Csongrád Megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta, nem vagyunk fallal körülvéve, s fontos, hogy minél többet megismerjünk térségünk kulturális értékeiből. „Ez egy ötnyelvű projekt, a régió magyar, román és szerb nyelve mellett angolul és németül is elérhetőek az információk” – tette hozzá. A megyei elnök szerint ez a kezdeményezés is hozzájárul ahhoz, hogy jobban megismerjék térségünk kulturális kincseit.

museum_pass02_gs

Múzeumi kisokos telefonra

Egy ingyenes mobilalkalmazás is segíti a tájékozódást, mely a DKMT ötnyelvű kiadványában szereplő mind az 53 múzeum leírását tartalmazza. Sikala János, az INFOtec Kft. ügyvezetője elmondta, a Museum pass-hoz illeszkedve, öt nyelven állnak rendelkezésre az információk, de az okostelefonos alkalmazás plusz információkat is tartalmaz. „A mobilalkalmazással a GPS koordináták alapján is kereshetünk, útvonalat tervezhetünk, vagy akár fel is hívhatjuk az adott kiállítóhelyet. A múzeumok honlapja is elérhető az alkalmazáson keresztül, és a múzeumok oldalait akár a Facebookon is megoszthatjuk saját üzenőfalunkon” – tájékoztatott a szakember. Az ismertetők mellett képgaléria teszi a leírásokat színesebbé, érdekesebbé.

Érdemes tudni, hogy a Museum Pass mindhárom platformra, vagyis Android, iOS és Windows operációs rendszerű készülékre egyaránt letölthető. Amint telepítettük az alkalmazást, nem generál adatforgalmat, offline üzemmódban is használható az ingyenes program.

További információk a Museum pass projektről itt találhatók!

Előző sztori

Mérsékelt érdeklődés mellett folyik az állami búzafelvásárlás

Következő sztori

Fidesz: érdemi segítséget kapnak a hazai vállalkozások