Közélet

Lezuhant repülőgép mentését gyakorolták a tűzoltók

Lezuhant repülőgép mentését gyakorolták a tűzoltók

2013. szeptember 11., szerda
Lezuhant repülőgép mentését gyakorolták a tűzoltók

Egy Szentes határában lezuhant repülőgép tizenöt fős személyzetének mentését gyakorolták a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói és a Szentes környéki települések protokoll, vagyis az országos légi kutató-mentő rendszer eljárásrendje szerint riasztandó egységei hétfőn - tette közzé Arany-Tóth Attila szóvivő.

Cross Landing 2013 címmel tartott összevont mentési gyakorlatot szeptember 9-én Szentes határában a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Honvédség, az Országos Mentőszolgálat és a rendőrség. A négyes kiemelt riasztási szintű gyakorlaton egy lezuhant szállítógép tizenöt fős személyzetét kellett az egységeknek kimenteniük és szakszerűen ellátniuk. A terepgyakorlat elmélete szerint a gép roncsai körül tizenhárom, míg a közeli Kurca főcsatorna partján két sérültet találtak a mentőegységek. A gyakorlat helyszínén egy úgynevezett vezetési pontot is felállítottak, amelyen a gyakorlatozó egységek vezetői határozták meg a mentés lépéseit, folyamatát. A lezuhant repülőgép fekete dobozát a protokoll szerint riasztandó szentesi, csongrádi, hódmezővásárhelyi, kunszentmártoni, kiskunfélegyházi és szarvasi katasztrófavédelmi egységek, valamint a Csongrád megyei katasztrófavédelmi mobil labor és a műveleti szolgálat kutatta fel, miközben a tűzoltók feladata az volt, hogy a sérülteket a központi mentési helyre szállítsák, ahol a mentőszolgálat és a honvédség egészségügyi szolgálatának szakemberei látják el őket. A súlyos sérülteket az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Honvédség helikoptere szállította kórházba. A gyakorlat szerdán folytatódik Romániában, tökéletes alkalmat adva a résztvevő egységeknek arra, hogy újabb tapasztalatokat szerezzenek és gyakorolják a közös mentést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.