Közélet

Kulturális bizottság: általános vitára alkalmas a múzeumi törvény módosítója

Kulturális bizottság: általános vitára alkalmas a múzeumi törvény módosítója

2013. szeptember 9., hétfő
Kulturális bizottság: általános vitára alkalmas a múzeumi törvény módosítója

Általános vitára alkalmasnak nyilvánította hétfői ülésén a múzeumi törvény L. Simon László és Gyimesi Endre (Fidesz) által beterjesztett módosító javaslatát az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága, Karácsony Gergelynek (független), az Együtt-PM Szövetség politikusának a kulturális intézményvezetői kinevezésekről szóló indítványát azonban nem találta tárgysorozatba vételre alkalmasnak.

L. Simon László

és

Gyimesi Endre

javaslatát, amely a muzeális intézményekben őrzött műtárgyak költöztetésének szabályait egyszerűsítené, a kulturális bizottság 1 ellenszavazattal és 2 tartózkodással tárgysorozatba vételre, illetve ugyanilyen szavazati aránnyal általános vitára alkalmasnak találta - közölte az MTI megkeresésére

Nagy Zoltán

, a bizottság titkára. L. Simon László a módosító javaslat beterjesztésének indokairól korábban az MTI-nek elmondta: elsősorban a vidéki múzeumokat, kiállítóhelyeket kívánják erősíteni azokkal a gyűjteményi elemekkel, amelyek adott esetben tőlük származnak, onnan kerültek el más intézmények központi raktáraiba, ahol nincsenek kiállítva. "Ha ezek a tárgyak az eredeti gyűjtési helyükre térnének vissza, az ottani állandó kiállításokban helyet tudnának kapni. Itt nemcsak klasszikus értelemben vett múzeumokról van szó: ezzel a fertődi vagy más állami tulajdonban lévő kastélyok berendezéséhez is nagy mértékben hozzá lehetne járulni" - érvelt. A módosító javaslat szerint ezért a kultúráért felelős miniszter - a nemzeti kulturális érdekre figyelemmel és a széleskörű hozzáférés céljait szem előtt tartva - határozott időre kijelölheti a muzeális intézmény alapleltárában szereplő, állami tulajdonban lévő kulturális javak őrzési vagy bemutatási helyét.

Karácsony Gergely

indítványát 3 igen szavazat mellett a bizottság többsége nem találta tárgysorozatba vételre alkalmasnak. A beadvány az előadóművészeti és a múzeumi törvény kulturális intézményvezetői kinevezésekkel kapcsolatos részeit módosította volna. A javaslat szerint a fenntartó köteles lett volna közzétenni a vezetői tisztségre jelentkezők pályázatait, valamint a szakmai bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet. Amennyiben a nemzeti kultúra szempontjából kiemelkedő intézményről van szó, az indítvány szerint a szakmai bizottságba legalább két nem magyar állampolgárságú tagot is meg kellett volna hívni, a bizottságnak azonban nem lehetett volna tagja olyan személy, aki bármelyik pályázóval hozzátartozói, üzleti vagy alkotói kapcsolatban áll. Karácsony Gergely indítványa szerint a vezetői posztot a fenntartó nem tölthette volna be olyan személlyel, akinek pályázatát a szakmai bizottság nem támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.