Sport

Kajak-kenu: Magyarország nyerte az olimpiai pontversenyt a vb-n

Kajak-kenu: Magyarország nyerte az olimpiai pontversenyt a vb-n

2013. szeptember 2., hétfő
Kajak-kenu: Magyarország nyerte az olimpiai pontversenyt a vb-n
storczbotond_szs

Storcz Botond szövetségi kapitány elégedetten értékelte csapata teljesítményét a duisburgi kajak-kenu világbajnokság zárultával.

A szövetségi kapitánynak erre minden oka meg is van, hiszen a vasárnap véget ért németországi regattán az utóbbi évek legjobb szereplésével 7 arany-, valamint 5-5 ezüst- és bronzérmet szerzett a válogatott, ráadásul a dobogós helyek közül hét (4-1-2 megoszlásban) olimpiai számban született. Bár az éremtáblázaton a házigazda németek végeztek az élen nyolc elsőséggel, az olimpiai pontszámítást alapul véve 46-42-re a magyarok "győztek". "Ez azért nagy szó, mert a saját 'oroszlánbarlangjukban' vertük meg őket" - kezdte elemzését Storcz. "A csapat bőven túlszárnyalta a várakozásaimat, hiszen előzetesen nyolc-tíz érmet vártam. Összességében minden szakág jól teljesített." A szakágakról külön szólva kifejtette: nagyon örül, hogy férfi kenuban végre ismét van egy sikeres páros az 1000 m-en arany-, 500-on pedig ezüstérmes

Vasbányai Henrik, Mike Róbert

duó révén, az egy kilométeren szintén győztes, 5000-en második

Vajda Attila

pedig - ahogy fogalmazott - visszatalált önmagához. A négyes bronzérmét a vb egyik legkellemesebb meglepetéseként jellemezte.

Vajda Attila

Férfi kajakban a szakember nagyon örült

Dombvári Bence

K-1 1000 méteren szerzett bronzérmének és annak, hogy az olimpiai bajnok kettős,

Dombi Rudolf

és

Kökény Roland

nem eresztett le, hanem harmadik helyével a nagyon erős mezőnyben ismét megmutatta, hogy a legjobbak közé tartozik. "Egyedül a férfi négyest sajnálom egy kicsit, rengeteget készültek és jól versenyeztek, megérdemeltek volna egy dobogós helyezést" - mondta a

Kammerer Zoltán

vezette, olimpiai ezüstérmes, ezúttal negyedik egységről Storcz Botond. Női kajakban

Kozák Danuta

a tavalyi, londoni diadal után ezúttal is nyerni tudott K-1 500 méteren, a négyes pedig zsinórban negyedszer diadalmaskodott a világbajnokságon. "Ezek az eredmények önmagukért beszélnek. Tetszett a

Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa

duó ezüstérme is 500 méteren, ők mélyről jöttek vissza és hatalmasat küzdöttek. A 200 méter most nem sikerült nekik, de ez van" - fogalmazott a kapitány, aki hozzátette: ügyesek, egyre ügyesebbek a kenus lányok is, akik két érmet gyűjtöttek a viadalon.

Kozák Danuta; Fazekas Krisztina; Szabó Gabriella

Amióta Storcz Botond a szövetségi kapitány (2008 vége), most szerepelt a legeredményesebben a magyar válogatott, de a szakember szerződése szeptember 30-án lejár, s a szövetség már kiírta a pályázatot egy szakmai igazgatói posztra, amely a tervek szerint a kapitányi tisztséget váltaná. "Ezzel kapcsolatban annyit, hogy a sikeres londoni olimpia után egy héttel már napvilágot látott, hogy a jövőben nem én leszek a kapitány. Később kaptam egy féléves szerződéshosszabbítást, majd egy újabb féléveset, ez fog most lejárni. Nem tudom, hogy a válogatottnak, vagy személy szerint nekem milyen eredményt kellene produkálnunk, hogy elég legyen" - mondta Storcz, aki az edzők véleményét is tolmácsolva hozzátette: "Nem tudjuk, hogy miért kell belenyúlni abba, ami szemmel láthatóan jól működik, és itt most nem a saját szerepemet akarom felnagyítani."

Baráth szerint Storcz vezetőedző lehet

A szövetségi kapitányi poszt ugyan megszűnik, ám

Baráth Etele

, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke szerint Strocz Botondnak jó esélye van arra, hogy vezetőedzőként folytassa a munkát.

barathetele_gs

A szövetség vezetője a Digi Sport Reggeli start című műsorának hétfői adásában beszélt arról, hogy a szövetségi kapitányi feladatokat veszi majd át a vezetőedző, akinek a személyére a szakmai alelnök és a főtitkár tesz javaslatot az elnökségnek. "Én azt gondolom, a javaslat az ő személyére érkezik majd" - mondta Baráth Etele, aki jelezte, azért változtatnak az eddigi vezetési struktúrán, mert a sportágnak fenntartható pályára kell állnia, s az élsport mellett tömegbázist kell teremtenie, illetve új bevételeket generálnia. A sportvezető a vasárnap zárult duisburgi világbajnokságot kiválónak értékelte, az előzetes várakozásokhoz mérten "tizes skálán húszast" adna a magyar csapatnak, amely hét arany-, valamint öt-öt ezüst- és bronzérmet szerzett. Baráth Etele a három aranyérmet nyert Kozák Danuta, illetve a kenu egyes 1000 méteren győztes, 5000-en második Vajda Attilát külön is kiemelte, ugyanakkor a 200 méteren érzékelhető hiányosságokra is felhívta a figyelmet, hozzátéve, hogy itt is vannak már feltörekvő tehetségek. A magyar válogatott hétfőn reggel érkezett haza Duisburgból, a versenyzőkre a hétvégén még vár az országos bajnokság Szolnokon, azt követően azonban következhet a pihenés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.