Kajak-kenu: hat szegedi olimpiai reménység versenyez

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kajakkenu01_iaPéntektől vasárnapig rendezik a csehországi Racicében az Olimpiai Reménységek Versenyét, amelyen a szegedi színeket hat versenyző képviseli.

Ami néhány évvel ezelőtt négy ország – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – versenyének indult, mára a 17 év alatti kajak-kenusok igazi világtalálkozójává nőtte ki magát. Tavaly Szegeden, a Maty-éri pályán ugyanis már 28 európai és Európán kívüli ország fiataljai álltak rajthoz. Évről évre a versenysorozatot útjára indító “visegrádi négyek” egyike, ezúttal Csehország az ifjú tehetségek megmérettetésének helyszíne, s ezúttal 20-nál is több ország, közel 450 fiatal versenyzője küzd 36 versenyszámban a megszerezhető 108 éremért. Köztük van az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE 6 fiatal lapátosa is, akik nemzeti válogatottként összesen 8 számban mutathatják meg tudásukat és öregbíthetik a Tisza-parti egyesület, valamint Szeged és Magyarország hírnevét.

Az újdonsült kajakos ifjúsági világbajnok, a már rutinos ORV-résztvevő Birkás Balázs (K-1 200 m, edzője: Csamangó Attila) tovább gyarapíthatja aranyérmei számát, hiszen tavaly Szegeden három győzelmet is „besöpört”. A szegedi kenus lány, Nagy Bianka (NC-1 200 m, NC-2 500 m, edzője: Kása Péter, Kása Ferenc) – aki tavaly már 12 évesen ezüstérmet szerzett a 15-16 évesek között és akit az idén itthon csak a 18 év feletti kenus lányok tudtak megverni – már páros számban is rajthoz áll. A másik szegedi kenus lány, Molnár Csenge (NC-2 500 m, edzője: Kása Péter, Kása Ferenc) Nagy Bianka párja nem csak a magyar válogatott, de az egész verseny legfiatalabb résztvevője a maga 12 évével.

A három serdülő kenus fiú (edzőjük: Kása Péter, Kása Ferenc), Posztós Patrik (C-1 1000 m, C-1 500 m, C-1 200 m), Buknicz Zoltán és Gruity Milán (C-2 500 , C-2 200 m) a tavalyi évben már Szegeden nemzetközi rutint szerezve áll rajthoz Racicéban. Posztós erre az évre hatalmasat fejlődött, hiszen korosztályában síkvízen mindent megnyert, amit lehetett és az ifjúságiak között is az élmezőnyben végzett.

A szegedi klub számára nagy megtiszteltetés és az itt végzett munka elismerése, hogy az ORV-válogatott kenus csapat egyik edzőjének a Magyar Kajak-kenu Szövetség Kása Ferencet, az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE mesteredzőjét kérték fel, aki a lányokkal és a fiúkkal szombattól a csütörtöki elutazásukig a Maty-éren edzőtáborozik. A szegedi egyesület támogatásának köszönhetően az ORV-n résztvevő kenusok másik edzője, Kása Péter is a helyszínen segítheti a munkát.

Előző sztori

Egyetemi könyvtárról, biblikus konferenciáról, szimfonikusokról a Telinen

Default thumbnail
Következő sztori

Progresszív adózást tervez a kormány Szerbiában

Legutóbbi hasonló cikkek