Közélet

Hódmezővásárhelyre érkezik a Virágzó vidékünk roadshow

Hódmezővásárhelyre érkezik a Virágzó vidékünk roadshow

2013. szeptember 12., csütörtök
Hódmezővásárhelyre érkezik a Virágzó vidékünk roadshow

Csongrád megyében 9100 nyertes több mint 53 milliárd forintnyi támogatásban részesült a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program jóvoltából. A térségben többek között méhészet, Integrált Közösségi És Szolgáltató Tér, valamint a méltán híres magyar paprikához kapcsolódó szakmai konferencia is megvalósult.

Rácz András

, környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2007. és 2013. közötti uniós költségvetési ciklusban mintegy 1400 milliárd forintnyi támogatás áll Magyarország rendelkezésére mezőgazdasági és vidékfejlesztési célokra. Így ezek az önrészekkel együtt csaknem 3000 milliárd Forint értékű agrár- és mezőgazdasági fejlesztést tesznek lehetővé. Ez Csongrád megye vonatkozásában közel 9100 nyertest és több mint 53 milliárd forintnyi támogatást eredményezett. A legtöbb forrás Csongrád megyében is az állattartó telepek korszerűsítésére jutott. Valamint jelentős összegű támogatást nyújtottak a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához (2,6 milliárd forint), a kertészetek korszerűsítéséhez (5,9 milliárd), az önálló, építéssel nem járó gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez (2,8 milliárd), illetve az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekhez (8,1 milliárd) is.

Mezőszentgyörgyi Dávid

, az MNVH főtitkára elmondta, hogy a Darányi Ignác Tervnek köszönhetően valósult meg többek között a térség egyik jelentős eseménye, a Tész-Ész Nonprofit Kft. által szervezett szakmai konferencia, mely „A magyar paprika napja” címet viselte. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap közel 2,5 millió forintos támogatásával lebonyolított rendezvény egész napos programot nyújtott az érdeklődőknek, melyen a hazai paprikatermesztés kutatási eredményeiről, a technológiai, növényvédelmi feladatok korszerűsítésének lehetőségeiről tanácskoztak a résztvevők.

Almási István,

Hódmezővásárhely polgármestere példakánt említette egy helyi fiatal gazda sikerét, aki 10 millió forint támogatásból létrehozhatta saját méhészetét, de szólt arról a mikrovállalkozásról is, amelyik 9 millió forintos támogatásból hozhatott létre a modern kor követelményeinek megfelelő fotólabort. A programot bemutató „Virágzó vidékünk” elnevezésű roadshow szeptember 22- én érkezik Hódmezővásárhelyre. A látogatók az egész napos programon a megye és a régió sikeres falvait, gazdáit, termékeit és szolgáltatásait ismerhetik meg, de szórakoztató programokban sem lesz hiány. A könnyed szórakozást kedvelők népdal-és fűszerfelismerésben mérhetik össze tudásukat, a bátrabbak pedig kipróbálhatják a talicska kerékcserét is. A nap folyamán, a nagyszínpadon különféle programok, helyi fellépők és egy meglepetésvendég is várja a roadshow látogatóit. Ezen kívül az érdeklődők a Vidékfejlesztési Minisztérium és Háttérintézményei sátorban a pályázati lehetőségekről is információt kaphatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.