Kultúra

Hetvenöt év után ismét Szegeden Szent Katalin + FOTÓK

Hetvenöt év után ismét Szegeden Szent Katalin + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek
Hetvenöt év után ismét Szegeden Szent Katalin + FOTÓK
muzeum05_gs

Hetvenöt év lappangás után a Móra-múzeumban ismét megcsodálhatja a közönség Stefano Cernotto Szent Katalint ábrázoló alkotását. A több mint félmilliárdos értékű reneszánsz képet '38-ban még más címmel és más alkotó munkájaként mutatták be.

Rendkívül értékes, több mint félmilliárdos mű került letétbe a Móra Ferenc Múzeumhoz, melyet péntek délelőtt mutattak be a sajtó képviselőinek.

Stefano Cernotto

velencei festő

Alexandriai Szent Katalint

ábrázoló alkotása a múzeum reneszánsz szobájának falát díszíti mától, melyre az intézmény dolgozói különösen nagy büszkeséggel tekintenek, hiszen számos szállal kötődik városunkhoz.

Római katonák vigyázzák

"Két jelentős, nagyszabású kiállításon is szerepelt már a mű itt Szegeden 1917-ben és 1938-ban, akkor azonban még más mester és más cím alatt debütált - úgy hitték, Szent Borbálát ábrázolja. A második tárlatot követően az alkotás eltűnt, majd 75 év lappangás után tavalyelőtt ismét megjelent" - magyarázta a tárlaton

Szabó Tamás

főrestaurátor. A huszadik század elején a Szegeden élő, gazdag gabonakereskedő és műgyűjtő

Begavári Back Bernát

több mint ezer darabból álló gyűjteményébe került, melyek között olyan világhírű festők képei is szerepeltek, mint Caravaggio és Canaletto. A háborút követően - elsősorban a szerb betöréstől és fosztogatástól tartva - a festményeket Budapestre menekítették, az 1938-as kiállítása után pedig hosszú időre nyoma veszett. Tavalyelőtt egy aukción került ismét elő, rendkívül rossz állapotban. A hosszas kutatómunka és a vizsgálatok eredményeként fény derült: a velencei Stefano Cernotto művéről van szó, és Szent Borbála helyett Szent Katalint ábrázolja.

Fáy András, a mű restaurátora szerint a vélhetően 1538-1540 között készült kép rendkívül rossz állapotban, szennyezetten került hozzá, több hónapos munkával sikerült megtisztítani és helyreállítani. A röntgenvizsgálat tanulsága szerint a képet egy korábbi alkotásra festették, ami jelentősen rontotta a festék időtállóságát, így a restaurálás komoly szakértelmet és odafigyelést igényelt. Új fakeretet is kapott, amely Dobesch Pál és fia, Dobesch Máté faszobrász munkáját dicséri. A hat korábbi terv közül kiválasztott kereten két római katona szegélyezi Szent Katalint, amely a vértanú 307-es halálát idézi. "Nagy öröm számunkra, hogy a mű ennyi év után végre méltó helyére került itt Szegeden, ahol 75 év után ismét premierjét ünnepelhetjük" - emelte ki a megnyitón Szabó Tamás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.