Sport

Gyerekek ezrei szállták meg a Kisstadiont a Szegedi Nagy Sportágválasztón + FOTÓK, VIDEÓ

Gyerekek ezrei szállták meg a Kisstadiont a Szegedi Nagy Sportágválasztón + FOTÓK, VIDEÓ

2013. szeptember 20., péntek
Gyerekek ezrei szállták meg a Kisstadiont a Szegedi Nagy Sportágválasztón + FOTÓK, VIDEÓ
sportagvalaszto_028_ia

Több mint kétezer óvodás és iskolás próbálhatott ki több mint 40 sportágat az újszegedi Kisstadionban és a sportuszodában a III. Szegedi Nagy Sportágválasztón.

Péntek reggel 9 óra magasságában már javában sorjáztak a nevelő kísérte gyerekcsoportok a Belvárosi hídon és az újszegedi Székely soron, mind egy irányba, a Kisstadionba tartva, ahol a regisztrációnál további tucatjával álltak sorba türelmesen, majd vetették magukat a legváltozatosabb sportágak közé. Nem véletlenül pénteki és szombati napra lett időzítve a rendezvény, így az óvodákat és iskolákat bevonva még több gyereknek nyílt, nyílik alkalma szervezett keretek között megismerkedni a sportokkal.

Koós-Lukács Tímea

főszervező örömmel újságolta a délelőtti megnyitón: több mint kétezer gyermek próbálta ki és ismerkedett meg testközelből a különböző sportágakkal, s ez a szám családok százaival gyarapodik a délután, valamint a szombat egésze folyamán.

Bohács Zsolt

fideszes országgyűlési képviselő, korábbi világbajnok kenus a rendezvényt hivatalosan is megnyitva hangsúlyozta, örömteli, hogy a fiataloknak lehetőségük van a sportágak ilyen széles palettájával megismerkedni. Hangsúlyozta, a kormány szemléletében kiemelt helyet kap a sport, az egészséges életmódra nevelés, hiszen az egészséges fiatalok jelentik a nemzet jövőjét. Kiemelte, a sportba fektetett minden forint tízszeresen térül meg a későbbiekben, s többek között ez is a jelen és a jövő magyar sportsikereinek záloga.

Vajda Attila

, Peking olimpiai bajnok kenusa, többszörös világbajnok arra biztatta az ifjakat, válasszanak bátran több sportágat is, hiszen erről szól ez az esemény, s a legtöbb élsportoló is több mindenben kipróbálta magát, mielőtt végül "szerelménél" kikötött. A megnyitón az is elhangzott, hogy a részvevő gyerekek, miután hazamennek, bátorítsák szüleiket, hogy szombaton családostul menjenek ki, hiszen a "nagyoknak" is szól a sportágválasztó, s hazánkban az aktívan sportoló szülők száma alacsony az európai átlaghoz képest.

sportagvalaszto_045_ia

A rendezvényen hivatalosan helyet kapó 43 sportágból 4, a vízilabda, az úszás, a sárkányhajó és a kajak-kenu képviseli a vizes sportokat, amelyek a sportuszodában kaptak helyet, a többi 39-nek a Kisstadion ad otthont. A megszokott, visszatérő sportágak - mint a különböző küzdősportok és harcművészetek, vagy az amerikai futball, a rögbi, a kézilabda, a női labdarúgás, az atlétika, a sportlövészet és a táncsportok - mellett olyan kuriózumok is helyet kaptak ezúttal, mint a tengerentúlon remekül bevált készségfejlesztő sportpoharak (speed stacks), a Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete által tartott bocsabemutató, vagy éppen a kutyás frizbi. Nagy sikert arattak a gyerekek körében a különböző küzdősportok, amelyeknek összesen 11 fajtája képviselte magát az aikidótól a kempón át a Wing Tsun Kung-fuig, azaz a teljes "mezőny" egynegyede. A színpadon tartott versenytánc bemutatót tucatjával ámulta-bámulta végig a gyereksereg amelyet pár perc múlva már a zumbabemutató mozgatott meg - sok felnőttel egyetemben. A SZAK pályán az SZRSE női röplabdásainak labdameneteibe lehetett bekapcsolódni, a műfű másik felén pedig a Szegedi AK focista hölgyeivel lehetett rúgni a bőrt - nem csak lányoknak, s a sportágak szép találkozása volt amikor tékvondós fiúk teljes harci díszben álltak neki dekázgatni. A sportlövészetnél végeláthatatlannak tűnő sorban álltak a lurkók, hogy légpuskával lőhessenek, s a szerencsések közelről megcsodálhattak egy több millió forint értékű Walther LG400 Anatomic sűrített levegős légfegyvert is, amely jelenleg a csúcskategóriát képviseli a műfajban, mint

Pernyész Csabától

, a Dél-Alföldi Lövész Klub oktatójától megtudtuk . Pár méterrel odébb ádáz barantacsaták zajlottak, az ATSK sátrában pedig vadul ment a forgó, jelezvén az asztalitenisz elvitathatatlan népszerűségét a gyerekek között. A sporttelep központi épületének közelében lévő műfüves pályákon a hazánkban évről évre egyre népszerűbb amerikai futballt és rögbit lehetett kipróbálni az érdeklődő, felszabadultan örökmozgó gyerekseregnek a hagyományosabb kézilabda és atlétika mellett.

sportagvalaszto_065_ia

A napközbeni program csúcspontjaként Vajda Attilát követően újabb sportsztárokkal találkozhattak a sportágválasztók, ugyanis

Marko Krivokapic

másodedző vezetésével megérkeztek a Pick Szeged újonnan igazolt spanyol és bosnyák sztárjai

Niko Mindegía, Roberto Garcia Parrondo

és

Vladimir Vranjes

személyében, a magyar válogatott

Balogh Zsolt

társaságában. A kézisek hatalmas sikert arattak, a színpadi beszélgetést követően a szerencsésebbek dobálhattak is párat velük szivacskézilabdával, Niko Mindegía kung-fu leckéket vett, majd aztán véget nem érő autogramosztásba torkolljon a látogatás. http://www.youtube.com/watch?v=sy4h0NbEb_c A III. Szegedi Nagy Sortágválasztóról még nagyon sok mindent le lehetne írni, s napestig sorolhatnánk a különböző érdekességeket, ám inkább arra biztatjuk Olvasóinkat: használják ki a hétvégét, s ha nem is feltétlenül pénteken, de szombaton látogassanak ki Újszegedre a Kisstadionba és a sportuszodába, sportágat választani!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.