/

Új rekord: egy héten át folyt az újraélesztés Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újraélesztési rekord SzegedenÖnkéntesek egymást váltva tízezernyolcszáz percen, azaz egy teljes héten keresztül gyakorolták a laikus újraélesztést egy felnőtt férfit formázó fantomon, és ezzel új rekordot állítottak föl.

Nagy Csaba szervező az MTI-nek elmondta, a szegedi kezdeményezés célja az emberek figyelmének felhívása a minél hamarabb megkezdett laikus újraélesztés fontosságára.

A szakember szerint sokan elsajátítják a mellkasösszenyomásból és levegőbefújásból álló újraélesztés alapjait, például a jogosítvány megszerzéséhez kapcsolódó egészségügyi tanfolyamon. A tanultakat azonban nem igen van módjuk gyakorolni, szükség esetén pedig nincs bátorságuk hozzáfogni az újraélesztéshez.

Az egyhetes rekordkísérlet során négyórás turnusokban mentősök, a katasztrófavédelem munkatársai, egészségügyi szakemberek, orvostanhallgatók, a Vöröskereszt önkéntesei, baráti társaságok gyakorolták kétperces váltásokban egy felnőtt újraélesztő fantomon a helyes technikát. A rekordkísérletben használt bábú mellett több fantomot is elhelyeztek, az érdeklődők ezeken megtanulhatták a helyes módszert – egyszemélyes újraélesztés során harminc szív- vagy mellkaskompressziót kell kövessen két befúvás, kétszemélyesnél minden ötödik összenyomás után jön egy lélegeztetés –, majd maguk is csatlakozhattak.

A rekordkísérlet során használt fantomot számítógéphez kapcsolták, ez egyrészt a hitelestés kedvéért rögzített minden mellkasösszenyomást és levegőbefújást, másrészt a történtekről egy a laikus újraélesztést elemző tanulmány is készül.

A 168 óra alatt összesen 585-en vettek részt az egyik szegedi bevásárlóközpontban rendezett rekordkísérletben. A fantomon végzett folyamatos újraélesztés korábbi, háromezer perces magyarországi rekordját 2011-ben Nyíregyházán állították föl.

Nagy Csaba elmondta, rendkívül kedvezőek voltak a járókelők visszajelzései.

Előző sztori

Közösségépítő családi nap a Lechner téren + FOTÓK

Következő sztori

Hegyikerékpár: Blazsó Márton sikere a Mátrában