Gazdaság

Az új tanévben is ösztöndíjeső az SZTE GTK-n + FOTÓK

Az új tanévben is ösztöndíjeső az SZTE GTK-n + FOTÓK

2013. szeptember 6., péntek
Az új tanévben is ösztöndíjeső az SZTE GTK-n + FOTÓK
gtk_osztondijatado04_gs

Közel nyolcvan egyetemista féléves tanulmányait könnyítették meg az SZTE Gazdaságtudományi Kar ösztöndíjprogramjához kapcsolódó partnerintézményei. A vállalatok egy, vagy akár több szemeszteren keresztül tandíj-, illetve tudásalapú támogatást biztosítanak a tehetséges hallgatóknak.

Szabó Gábor

, az SZTE rektora a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a hallgatókat támogató vállalati ösztöndíjrendszer jelentős szerepet játszik abban, hogy a Szegedi Tudományegyetem és az ipari szektorok szorosabbá fűzzék kapcsolataikat. Egy felsőoktatási intézményt a partnerkapcsolatai alapján minősítenek, s csak akkor érhet el fejlődést, ha mindkét pólus nyitott a párbeszédre, az összehangolt munkára. Az, hogy a Gazdaságtudományi Kar partnerei már második éve segítik tanulmányaikban a legkiválóbb hallgatókat, az egyetem nívósságát jelzi. A gazdaságtudományi képzéseket ért felsőoktatás-politikai átalakítások miatt kezdeményezték az ösztöndíjprogramot – tudtuk meg

Vilmányi Mártontól

, a GTK dékánjától. Számos mentorálási lehetőséget sorakoztat fel a kar, nemcsak az egyetemisták, hanem a középiskolások számára is. Az aktív foglalkozás ezért a diákok kezdeti lépéseitől, egészen a karrierépítésig tart. A dékán kiemelte, ebben a foglalkoztatásban jelentős szerepe van a partnercégeknek is, akik segíthetnek az ösztöndíjasoknak rávilágítani az adott szakma rejtelmeire, kihívásaira.

gtk_osztondijatado16_gs

A pénteki ösztöndíjátadáson összesen tíz vállalati képviselő ismertette a program jelentőségét. Jelen volt

Tessényi Judit

, a Szerencsejáték Zrt. területi igazgatója,

Regina Gensigora

, a ContiTech Rubber Industrial Kft. vezetője,

Szeri István

, a Tisza Volán Zrt. elnök-vezérigazgatója,

Farkas László

, az Ökonómia Alapítvány elnöke,

Pomázi Gyula

, a Provice Kft. ügyvezetője,

Kóti Zoltán

, a Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. igazgatója,

Sápi Ákos

, a PannonSafe Kft. igazgatója,

Csapó Gábor

, a Realio Kft. ügyvezetője,

Karajannisz Manolisz

, az Ariosz Kft. ügyvezetője, valamint

Kovács Attila

, a Móra Ferenc Szakkollégium kollégiumi tanára. A cégek képviselői egyetértettek abban, az immáron két éves program nem csak a fiatalok kötelező gyakornoksága, hanem társadalmi felelősségvállalás miatt is fontos. Kötelességüknek érzik a kar támogatását, ezért csatlakoztak az idei évben is a GTK kezdeményezéséhez. A Móra-kollégium kurzusok indításával, valamint tehetséggondozó tábor üzemeltetésével segít be a diákok hallgatói életébe. A PannonSafe Kft. először csatlakozott a partnerek soraiba, ügyvezetője szerint a csatlakozással példát akarnak statuálni mások számára is. Az Ökonómia Alapítvány elnöke úgy látja, minden évben egyre többen vesznek részt támogatói, valamint hallgatói oldalról is. Ők az idei tanévben két hallgatónak két féléven át, négy hallgatónak pedig egy féléven át segítenek.

gtk_osztondijatado10_gs

A sajtótájékoztatót követően kezdetét vette az ösztöndíjátadás.

Deák István

, a Gazdaságtudományi Kar általános dékánhelyettese köszöntőbeszédében kitért arra, mennyi aggodalom fogalmazódott meg bennük két éve intézményük jövőjét tekintve. Azonban miután beindították mentorprogramjukat, a nehéz anyagi helyzetben lévő diákok között is felcsillant a remény, hogy az SZTE-re jelentkezzenek. 2012-ben mintegy ötven ösztöndíjkérelmet nyújtottak be, idén 78 hallgató pályázott teljes-, illetve részfinanszírozású támogatásra. A megnyitó végén partnerintézmények átadták mentoráltjaiknak a támogatást tanúsító okleveleket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.