Egyetem

Az SZTE segítségével tájékozódott a katasztrófavédelem

Az SZTE segítségével tájékozódott a katasztrófavédelem

2013. szeptember 25., szerda
Az SZTE segítségével tájékozódott a katasztrófavédelem
katasztrofavedelem

A Dalerd Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékével együttműködve tartotta meg a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékozódási gyakorlatát az Ásotthalmi Erdészet területén, amely során az egységek a térinformatikai eszközök használatát gyakorolták erdei terepviszonyok között.

Az igazgatóság az erdészettel együttműködésben alakította ki azt az informatikai adatbázist, amely térinformatikai eszközökkel az Ásotthalmi Erdészet területének adatait – nyiladékokat, erdőtagokat, vízvételezési helyeket és lakott tanyákat – rögzíteti. A gyakorlaton az ásotthalmi vadászházban kialakított vezetési pontról a gyalogos, illetve gépjármű-fecskendővel és terepjáró gépkocsival induló egységeknek az erdőben kijelölt pontokat kellett megtalálni és azonosítani. A vezetési ponton a gyakorlat irányítói a tájékozódáshoz nyomtatott térképet és terepi GPS berendezést használó csoportok mozgását szintén a térinformatika lehetőségeit kihasználva digitális térképen követték, akiknek rádión adtak további utasításokat. A gyakorlat során az egységek sikeresen megtalálták és azonosították a tereppontokat. Az értékelés során elhangzott: az informatikai eszközök alkalmazása gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a beavatkozásokat, használatukkal a káresetek helyszínének kiterjedéséről és a beavatkozók mozgásáról a vezetési pont irányítói is pontos képet kaphatnak, így az általuk hozott döntések is megalapozottabbak lesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.