/

Zsolnay-cserepek helyett 300 másolat kerül vissza a szegedi Gróf-palotára + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

grof_palota01_gsAz épület műemlék, de mégsem eredeti Zsolnay-cserepeket készítenek a 41 milliós felújítás során? A pécsi gyár szerint ez a hozzáállás a gyárat, egy magyar hagyományt veszélyeztet, a szabályzat azonban megengedi ezt.

A pécsi Zsolnay-gyár tulajdonosa felháborodott azon, hogy Szegeden az eredeti helyett utánzatokat, Zsolnay-cserép-másolatokat tesznek majd az uniós pályázatból felújított Gróf-palotára, pedig 2006 óta műemléki védettség alatt van az épület. Szerinte ez a hozzáállás veszélybe sodorhatja a manufaktúrát, egy magyar hagyomány jövőjét. Az önkormányzatnál azonban megtudtuk, hogy teljesen szakszerűen járnak el, a műemlékvédelemmel egyeztetve minden a szabályok szerint történik, a felújítás során a restaurátor felügyelete alatti rekonstrukció megengedett, nem is írhatják elő, hogy eredetit gyártsanak le az épület minden egyes pótlandó eleméből, hiszen nem minden esetben garantálható, hogy létezik még a gyár. Az más kérdés, hogy ha már létezik, miért nem szorgalmazzák az eredeti gyártást.

A műemlékvédelem nem válaszolt a pécsieknek

A Pécsma arról ír cikkében, hogy ma szinte bárki gyárthat Zsolnay-terméket, sőt még a műemlékek felújításánál sem követelik meg, hogy eredeti, a pécsi gyár által készített tárgyakat használjanak fel a rekonstrukció során, így könnyen tönkremehet a gyár. A tulajdonos, Bachari Najari példaként említette a jelenleg felújítás alatt álló szegedi Gróf-palota esetét, ahol az eredeti cserepeket utángyártott elemekkel pótolják majd. Az, hogy ki, vagy kik lehetnek a gyártók, a Zsolnay-gyárnak fogalma sincs róla. Elmondása szerint a szegedi önkormányzattól azt a választ kapták, hogy a 41 milliós munkálatokat a szakhatóságok jóváhagyták, nem írták elő a kivitelezőnek, hogy a pécsi gyárban készítsék el az új elemeket, így azok viszont már nem is Zsolnay-cserepek lesznek. „A szegedi Gróf-palotát 2006-ban nyilvánították műemlékké. Szerettük volna megkérdezni a helyi örökségvédelmi hivatalt, hogy akkor milyen szempontok alapján történt ez meg? Vajon az akkori döntés során mennyit vetett a latba, hogy díszes Zsolnay-cserepek vannak az épületen? Tudni szerettük volna azt is, hogy vajon most miért nem tartották fontosnak, hogy pécsi vállalat állítsa elő a hiányzó elemeket? A hivatal nem válaszolt megkeresésünkre” – írta a portál hozzátéve, hogy kérdéseikre nem kaptak választ. Bachar Najari szerint ezzel a hozzáállással viszont éppen a pécsi gyár jövőjét, egy magyar hagyományt veszélyeztetnek.

no images were found

A szabályzat megengedi – 10 eredeti, 300 Zsolnay-másolat

Az ügy pikantériája, hogy uniós, határon átnyúló, IPA-pályázat keretében újítják fel a palotát. Ahogy azt tavasszal megírtuk az idén 100 éves Gróf-palota tetőrekonstrukciója valósul meg a fedélszék megerősítésével és a tetőfedés cseréjével, mely az épület állagának megóvása érdekében halaszthatatlan. Akkor Zana Attila, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának beruházási csoportvezetője nyilatkozott portálunknak, aki kiemelte, hogy a tetőzet jellegzetes Zsolnay- kúpcserepei eredeti minták alapján kerülnek legyártásra. Ez kb. egy 41 milliós beruházás, a tervek rendelkezésre állnak, a szükséges engedélyeket is beszerezték, a jó idő beköszöntével megkezdődik, és még az idén, november közepére be is fejeződhet a kivitelezés.

Felkerestük a fejlesztési irodát, hogy megkérdezzük, „az eredeti minták alapján történő legyártás” kifejezés itt azt jelenti, hogy utánzatokat, másolatokat gyártanak le a valódi Zsolnay-cserepek helyett?

“A Gróf-palota tetőrekonstrukciójának a pályázatához készült egy építészeti és egy restaurálási terv, amit beadtunk engedélyeztetésre az örökségvédelmi hatósághoz, és e tervek alapján került megírásra a pályázat. A restaurátori tervekben 10 db eredeti Zsolnay kúpcserép restaurálása, valamint a többi kúpcserép (300 db) rekonstrukciója, azaz utángyártása van előírva, aminél a restaurátor nem írta elő (és az önkormányzat kérésére ezt jegyzőkönyvben nyilatkozta is), hogy azt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel lehet csak legyártatni és az örökségvédelmi hatóság sem írta azt elő az engedélyezés során. A pályázat is ezzel összhangban van. Az önkormányzat generálkivitelezővel szerződött a tetőrekonstrukcióra, így a kivitelező rendeli meg a kúpcserepek utángyártását. Az önkormányzat nem tudja befolyásolni, hogy ezt melyik céggel végeztesse, a lényeg, hogy a szabályoknak, a szakmai előírásoknak megfeleljen. A kúpcserepek legyártása csak a restaurátor szakfelügyelete mellett történhet. ” – mondta el portálunknak Zana Attila csoportvezető.

no images were found

Előző sztori

Kosárlabda: Szedeák-tesztmeccs Kecskeméten amerikai légióssal

Következő sztori

Szijjártó Péter Indiában tárgyal