Közélet

Zsolnay-cserepek helyett 300 másolat kerül vissza a szegedi Gróf-palotára + FOTÓK

Zsolnay-cserepek helyett 300 másolat kerül vissza a szegedi Gróf-palotára + FOTÓK

2013. augusztus 29., csütörtök
Zsolnay-cserepek helyett 300 másolat kerül vissza a szegedi Gróf-palotára + FOTÓK
grof_palota01_gs

Az épület műemlék, de mégsem eredeti Zsolnay-cserepeket készítenek a 41 milliós felújítás során? A pécsi gyár szerint ez a hozzáállás a gyárat, egy magyar hagyományt veszélyeztet, a szabályzat azonban megengedi ezt.

A pécsi Zsolnay-gyár tulajdonosa felháborodott azon, hogy Szegeden az eredeti helyett utánzatokat, Zsolnay-cserép-másolatokat tesznek majd az uniós pályázatból felújított Gróf-palotára, pedig 2006 óta műemléki védettség alatt van az épület. Szerinte ez a hozzáállás veszélybe sodorhatja a manufaktúrát, egy magyar hagyomány jövőjét. Az önkormányzatnál azonban megtudtuk, hogy teljesen szakszerűen járnak el, a műemlékvédelemmel egyeztetve minden a szabályok szerint történik, a felújítás során a restaurátor felügyelete alatti rekonstrukció megengedett, nem is írhatják elő, hogy eredetit gyártsanak le az épület minden egyes pótlandó eleméből, hiszen nem minden esetben garantálható, hogy létezik még a gyár. Az más kérdés, hogy ha már létezik, miért nem szorgalmazzák az eredeti gyártást.

A műemlékvédelem nem válaszolt a pécsieknek

A

Pécsma

arról ír cikkében, hogy ma szinte bárki gyárthat Zsolnay-terméket, sőt még a műemlékek felújításánál sem követelik meg, hogy eredeti, a pécsi gyár által készített tárgyakat használjanak fel a rekonstrukció során, így könnyen tönkremehet a gyár. A tulajdonos,

Bachari Najari

példaként említette a jelenleg felújítás alatt álló szegedi Gróf-palota esetét, ahol az eredeti cserepeket utángyártott elemekkel pótolják majd. Az, hogy ki, vagy kik lehetnek a gyártók, a Zsolnay-gyárnak fogalma sincs róla. Elmondása szerint a szegedi önkormányzattól azt a választ kapták, hogy a 41 milliós munkálatokat a szakhatóságok jóváhagyták, nem írták elő a kivitelezőnek, hogy a pécsi gyárban készítsék el az új elemeket, így azok viszont már nem is Zsolnay-cserepek lesznek. „A szegedi Gróf-palotát 2006-ban nyilvánították műemlékké. Szerettük volna megkérdezni a helyi örökségvédelmi hivatalt, hogy akkor milyen szempontok alapján történt ez meg? Vajon az akkori döntés során mennyit vetett a latba, hogy díszes Zsolnay-cserepek vannak az épületen? Tudni szerettük volna azt is, hogy vajon most miért nem tartották fontosnak, hogy pécsi vállalat állítsa elő a hiányzó elemeket? A hivatal nem válaszolt megkeresésünkre” – írta a portál hozzátéve, hogy kérdéseikre nem kaptak választ. Bachar Najari szerint ezzel a hozzáállással viszont éppen a pécsi gyár jövőjét, egy magyar hagyományt veszélyeztetnek.

A szabályzat megengedi – 10 eredeti, 300 Zsolnay-másolat

Az ügy pikantériája, hogy uniós, határon átnyúló, IPA-pályázat keretében újítják fel a palotát. Ahogy azt tavasszal megírtuk az idén 100 éves Gróf-palota tetőrekonstrukciója valósul meg a fedélszék megerősítésével és a tetőfedés cseréjével, mely az épület állagának megóvása érdekében halaszthatatlan. Akkor Zana Attila, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának beruházási csoportvezetője nyilatkozott portálunknak, aki kiemelte, hogy a tetőzet jellegzetes Zsolnay- kúpcserepei eredeti minták alapján kerülnek legyártásra. Ez kb. egy 41 milliós beruházás, a tervek rendelkezésre állnak, a szükséges engedélyeket is beszerezték, a jó idő beköszöntével megkezdődik, és még az idén, november közepére be is fejeződhet a kivitelezés. Felkerestük a fejlesztési irodát, hogy megkérdezzük, „az eredeti minták alapján történő legyártás” kifejezés itt azt jelenti, hogy utánzatokat, másolatokat gyártanak le a valódi Zsolnay-cserepek helyett? "A Gróf-palota tetőrekonstrukciójának a pályázatához készült egy építészeti és egy restaurálási terv, amit beadtunk engedélyeztetésre az örökségvédelmi hatósághoz, és e tervek alapján került megírásra a pályázat. A restaurátori tervekben 10 db eredeti Zsolnay kúpcserép restaurálása, valamint a többi kúpcserép (300 db) rekonstrukciója, azaz utángyártása van előírva, aminél a restaurátor nem írta elő (és az önkormányzat kérésére ezt jegyzőkönyvben nyilatkozta is), hogy azt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-vel lehet csak legyártatni és az örökségvédelmi hatóság sem írta azt elő az engedélyezés során. A pályázat is ezzel összhangban van. Az önkormányzat generálkivitelezővel szerződött a tetőrekonstrukcióra, így a kivitelező rendeli meg a kúpcserepek utángyártását. Az önkormányzat nem tudja befolyásolni, hogy ezt melyik céggel végeztesse, a lényeg, hogy a szabályoknak, a szakmai előírásoknak megfeleljen. A kúpcserepek legyártása csak a restaurátor szakfelügyelete mellett történhet. ” – mondta el portálunknak Zana Attila csoportvezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.