Közélet

Töltött káposzták a röszkei gólvonalon + FOTÓK

Töltött káposzták a röszkei gólvonalon + FOTÓK

2013. augusztus 3., szombat
Töltött káposzták a röszkei gólvonalon + FOTÓK
toltottkaposzta_018_mj

A röszkei focipályát szokatlan savanykás illat lengte körbe szombaton: a töltöttkáposzta-főző versenyen még kovászolt káposztás gombócok is rotyogtak a bográcsban.

A kánikulában igazán embert próbáló feladat volt az óriásbográcsokban főzni, a XXIII. Röszkei Falunapok egyik jeles eseményén, a XIX. Nemzetközi Töltött Káposzta-főző Versenyen, ahová idén 23 csapat nevezett és tüzelt a darált húsos csodák alá. Az elmúlt 10 év mérlege egyébként: 300 bogrács és tizenötezer látogató. „Az állagát, illatát vesszük szemügyre először, nagyon lényeges a szárma bundájának (káposztalevél) a minősége, nem jó ha szétfőtt, de az sem ha rágós marad. A tálalásra is hangsúlyt kell fektetni. Ezután következik csak a zsűrizés lényegi eleme: a kóstolás. Mi a hagyományos ízeket keressük, de külön értékeljük az újítások is” – sorolta az értékelés menetét a zsűri egyik tagja,

Csányi László

, mórahalmi alpolgármester, aki

Fülöp Pál

, röszkei képviselővel és

Frank Sándor

mesterszakáccsal együtt értékelték az ételeket.

Az egyik sátorban „kuttyogós” káposztát főztek, mint utóbb kiderült, a fantázianévnek semmi köze a káposztához, annál több a harcsához. „Nem kell megijedni, nem kerül harcsa a töltelékbe, egyszerűen csak nagyon szeretek horgászni, és innen jött a csapatom neve” – mesélt a névválasztásról Takács Attila, aki reggelire, hogy legyen erő a 40 fokban főzni halat szolgált fel társainak: harcsa, sügér, süllő, keszeg, kárász volt a gyomori bemelegítés. „A kuttyogtatás egy horgászati technika, egy bottal csapkodjuk a vizet, és a rezgés a csónakhoz csalja a harcsákat. De ami a főzést illeti Fekete László vezetésével mi egy hagyományos receptet követünk, szerény fűszerezéssel, kövérebb sertéshússal a gombócokhoz, de kerül az ételbe természetesen árpagyöngy és helyi őrölt paprika, amit a húsba teszünk, onnan színezi meg a szaftot is. „Az igazán finom töltött káposztát természetesen disznóvágások idején lehet készíteni, mikor az abalében főzzük ki a gombócokat, az ad igazán pikáns ízt neki” – emelte ki a csapat szakácsa.

Kovászolt káposzta, tojás és csombor

Az egyik horgosi csapat nyári káposztát főzött. Kószó Erzsébet a „kondérfelelős” elmondta, hogy csülök, tarja, kolbász és füstölt szalonna is került az ételbe, a káposztát pedig nem savanyították, hanem kenyérrel kovászolták. A hagyományos fűszerek mellé kerül még a bográcsba babérlevél, kapor is, a végén pedig paprikás rántással sűrítik. A szőregi nyugdíjasokkal Ludányi Gyöngyvér birinyi káposztát főzött. „Röszkei vagyok, de hat megyében is éltem életem során, és leginkább ez a jászberényi recept maradt meg emlékezetemben. Nincs benne vöröshagyma, de annál több fokhagyma, őrölt köményt is teszünk bele, a töltelékbe pedig tojást, hogy jobban összeálljon, a végén tettünk bele csombort is” – avatott be a részletekbe Kószó Erzsébet. „Én a klasszikus receptet követem, a 93 éves nagymamám receptjét, telente mi két disznót is vágunk, akkor nagyon sok töltött káposzta készül, a férjem 83 éves édesanyja pedig még mindig saját terméséből darálja hozzá az őrölt paprikát” – nyilatkozta a röszkei polgármester, Borbásné Márki Márta elmondva, hogy tavaly volt alkalma megkóstolni egészen extrém különlegességeket is, mint például a füstölt halas, vagy épp a szőlőlevélbe csomagolt töltött káposzta. „Én leginkább arra szoktam ügyelni, hogy a savanyú káposzta ízé megfelelő legyen az ételben” – emelete ki.

A legtradicionálisabbak a kuttyogók

„Kemencében, vagy sütőben készítjük a töltött káposztánkat, vásárhelyi cserépedényben. A darált húsba kerül füstölt szalonna is és dagadóval készítjük fűszeresen, kissé csípősen, kerül bele kapor, alá egy kis húsleves. A végén kakastaréj szalonnát teszünk a tetejére, a cserépedényre pedig kenyérlángost húzunk a sütés vége felé, ami ropogós lesz, majd paprikás libazsírral átkenjük a lángost” – festette le saját receptjét Frank Sándor, aki a végén talán maga sem vette észre, hogy nyelt egy nagyot. Mondanom sem kell, hogy szinte én is éreztem, ahogy futkároznak az ízkatonák a nyelvemen. A főzőversenyen a 3. helyet az Unilever „Kék nefelejcs” csapata érte el, az ezüstötg a magyarcsanádi Gasztro Klub vihette haza, míg a győztes idén a szegedi Lesti Ádám csapata lett. A legröszkeibb töltött káposzta a röszkei gazdaasszonyok főztje lett, a legreformabb-díjat a Bajnokok csapata nyerte Horgosról, a legtradicionálisabb elismerést a Kuttyogók étke nyerte, Frank Sándor ajándékutalványát pedig a Hami csapat kapta. Az eseményhez 10 éve hűséges két brigád előtt is fejet hatottak a szervezők, Vajda József Kunágotáról, és a Napfény Mórahalmi Nyugdíjas Klub is már egy évtizedes töltött káposzta főző Röszkén. És a kérdés, hogy mennyire extrém a tomboló nyáron egy focipályán, az oldalvonal mentén és még a kapuban, a gólvonalon is töltött káposztát főzni? Mivel volt vizes játék, párakapu, sok sátras árnyék, fagyi és jéghideg sör, azt kell mondani, hogy semennyire. Tóth Vera esti buliján pedig mindnek letáncolta a kalóriákat, úgyhogy akár fitnesz-pontokat is kaphatott a fesztivál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.