Írjon nekünk

Egyház

Szentírások nyomában a biblikus konferencián + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

bibliak06_gsKülönleges Szentíráskiadásokat válogattak össze a Somogyi-könyvtár gyűjteményéből, melyeket a jubileumi 25. Nemzetközi Biblikus Konferencia részvevőinek figyelmébe ajánlottak.

A Biblia és a gazdaság – szegények és gazdagok a bibliai szövegekben címmel hirdették meg a jubileumi, 25. Nemzetközi Biblikus Konferenciát, amelyen az anyagi javak emberi joga, Jézus életének és működésének gazdasági háttere, az első keresztények élete, Pál apostol gazdasággal kapcsolatos tanítása is szóba kerültek.

A nagyszabású nemzetközi konferenciához a Somogyi-könyvtár is háttéranyagot biztosított, a gyűjteményükben található értékes Szentírások közül mutatták be a legérdekesebb darabokat. „A teljesség igénye nélkül válogattunk, hiszen rengeteg Biblia található, például Somogyi Károly gyűjteményéből is. Arra törekedtem, hogy a magyar bibliakiadások közül is bemutassunk néhány jelentőset” – tudtuk meg Horniczky Anikó könyvtárostól. A magyar nyelvűek mellett többek között latin, görög, cseh francia, angol, lengyel, horvát és kínai köteteket is megcsodálhattak a konferencia résztvevői.


Modernnek nevezhető, vagyis 19-20. századfordulós kiadásokat is megmutattak néhány olyan könyv mellett, ami nem szigorú értelemben vett Biblia, hanem katekizmus. Ezek a hitoktatás tankönyveinek tekinthetőek, kérdés-felelet formájában megfogalmazott, áttekinthető foglalatok, amelyek érintik a Biblia földrajzát vagy akár az állatvilágát.

Egy 1590-ben kiadott Vizsolyi Biblia is helyet kapott a kiállított különlegességek között, akárcsak egy fatáblás, csatos cseh nyelvű teljes Biblia. Fametszetes illusztrációkkal ellátott Szent Vencel-féle teljes Bibliát is bemutattak, illetve a velencei könyvkiadás különleges remekeit is őrzi a Somogyi-könyvtár, melyekből szintén kiállítottak néhány darabot.


Megtudtuk, hogy arra törekedtek, hogy népnyelven íródjanak a Bibliák, hogy az egyszerű emberek is megérték a leírtakat, és olyan kiadást is láthattak az érdeklődők, amit azoknak szántak, akik egyáltalán nem, vagy csak nehézkesen tudtak olvasni. Ezek jellemzően nagy képekkel ellátott, nagyon kevés szöveget tartalmazó kiadások.

Horniczky Anikó könyvtáros portálunknak elmondta, ezek a könyvritkaságok természetesen kutathatóak, amennyiben valaki konkrét céllal keresi fel a Somogyi-könyvtárat, segítséget kap a szakemberektől.

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Egyetem

Új-zélandi módszerrel lépnek fel az iskolai problémák ellen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A Gál Ferenc Főiskolán a resztoratív módszerről tartottak konferenciát hazai és külföldi előadókkal. Már most támogatja a szemlélet elterjesztését az EMMI, de az újabb szabályozások kialakításában sokat segíthetnek a hasonló tanácskozások.

Tovább olvasom

Aktuál