Közélet

Péntekig tikkasztó hőség várható - piros riasztás holnap!

Péntekig tikkasztó hőség várható - piros riasztás holnap!

2013. augusztus 6., kedd
Péntekig tikkasztó hőség várható - piros riasztás holnap!
homeres01

Péntekig tikkasztó hőségre lehet számítani, a napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarják meg - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a honlapján. Szerdára az egész országra piros figyelmeztetést adott ki a meteorológia.

Kifejtették: a hőmérsékleti maximum az ország nagy részén 35 Celsius-fok fölött alakul, nyugaton, délen elérheti a 39-41 fokot is. Az éjszakák sem igen hoznak enyhülést, csak kevés helyen süllyed 20 fok alá a hőmérséklet. Ezek nyomán magas lesz a középhőmérséklet is, jellemzően 27–31 fok, ami indokolja a hőségre vonatkozó piros figyelmeztetés kiadását. Pénteken estefelé északnyugat, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hullámzó hidegfront. A jelenlegi számítások szerint a front először a Dunántúl nyugati részét éri el, majd szombat késő délutánra, estére már a Tiszántúlra is meghozza a felfrissülést. A front vonulását a hét végén záporok, zivatarok kísérik, lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is lehullhat, de a szárazságot nagy területen, jelentős mértékben csökkentő tartós, országos eső nem valószínű. A front mögött érkező hűvösebb levegő hatására a hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő 10 napban valószínűleg nem is tér vissza - közölte a meteorológiai szolgálat.

Piros riasztás holnaptól

A tartós hőség miatt szerdára már az egész országra a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta a szolgálat, hogy szerdától a napi középhőmérséklet az ország legnagyobb részén 27-30 fok között valószínű. Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 23 Celsius-fok között valószínű, néhol északkeleten lehet ennél hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35 és 40 fok között alakul. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet, ami azt jelenti, hogy a napon 17 perc alatt is le lehet égni. Az OMSZ kedden azt írta: péntekig "tikkasztó hőségre" kell készülni. A jelenlegi számítások szerint pénteken estefelé érkezik a hidegfront. A hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő tíz napban valószínűleg nem is tér vissza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.