Sport

Naturtex-SZTE-Szedeák: szisztematikusan haladnak lépcsőfokról lépcsőfokra + FOTÓK

Naturtex-SZTE-Szedeák: szisztematikusan haladnak lépcsőfokról lépcsőfokra + FOTÓK

2013. augusztus 23., péntek
Naturtex-SZTE-Szedeák: szisztematikusan haladnak lépcsőfokról lépcsőfokra + FOTÓK
szedeak_edzes16_gs

Fókuszban a fizikum és az egyéni képességek fejlesztése, a külföldiek érkeztével előtérbe kerülnek a taktikai elemek, összerakják a csapatjátékot.

Augusztus 5-én kezdte meg nyári felkészülését a Naturtex-SZTE-Szedeák NB I/A csoportos kosárlabdacsapata.

A bajnokság október 5-én kezdődik,

Bonifert Domonkos

és

Simándi Árpád

edzők

három háromhetes periódusra

osztották a ráhangoló munkát. Az első etap végén Bonifert Domonkost kértük, ossza meg velünk az eddigi tapasztalatokat.

- Az első háromhetes ciklus végéhez közeledünk, túljutottunk tehát a felvezetésen, mit sikerült elvégezni az eddigiek során?

- Ebben az időszakban 70 százalékban a fizikai rész és az egyéni képességek fejlesztése domborodik ki. Haladunk a gyorsító munka irányába, már a labda is elő-előkerül, illetve bizonyos taktikai elemeket is gyakorlunk. Jövő héten pénteken és vasárnap két edzőmeccset játszunk majd a Kecskemét ellen. Ezekből persze még nem lehet, nem is szabad messzemenő következtetéseket levonni - tekintettel például arra, hogy előreláthatólag csak a magyar játékosainkkal állunk fel -, de arra jók lesznek, hogy megtörjék a tréningek monotonitását.

TOBORZÓ!

A Naturtex-SZTE-Szedeák toborzót hirdet 2003. január 1-je után született, kosárlabdázni vágyó fiúk számára. Az ifjú kosarasokra hetente 3 edzés és havonta 2 mérkőzés vár. A 2003-2004-es születésű fiúk Vezsenyiné Csaba Gabriellánál (06-30/297-50-74), a 2005-2006-os születésűek Széll Ágnesnél (06-30/856-27-21) jelentkezhetnek.

- Hogy bírják a játékosok a kemény terhelést? Csorvási Milán például úgy érzékeltette a futó- és kondicionáló tréningek intenzitását a bb1.hu-nak adott interjújában, hogy ilyenkor valósággal "lerombolják őket", hogy aztán szeptemberben "újra felépítsék" a kosarasokat...

- Azt kell mondjam, hogy a játékosok eddig várakozáson felül teljesítenek.

Alexa Szabolcs

erőnléti edző rendkívül tudatosan építi fel az atlétikai részt, míg jómagam Simándi Árpáddal a kosárlabda szakmai elemeket rakjuk mellé. Hárman igyekszünk belőni a fizikai munka és a pihenés megfelelő arányát. Senkit sem akarunk szétszakítani jelen periódusban, mert annak több kára lenne, mint haszna, nem akarunk kockáztatni egy esetleges többhetes sérülést. Ezért is kezdtünk picit hamarabb, mint a több NB I/A csoportos együttes, hogy szisztematikusan haladhassunk lépcsőfokról lépcsőfokra.

- Melyek lesznek a következő három hét legfontosabb feladatai?

- Tovább gyorsítjuk majd a fizikai állapotot, illetve a három külföldi kosaras bekapcsolódásával nagyobb hangsúlyt kapnak a taktikai elemek, előtérbe kerül a csapatjáték összerakása. Fontos, hogy minél gyorsabban és minél jobban megismerjék a többiek a légiósokat. Az amerikai

Jono Levy

már játszott nálunk, ami mindenképpen segíthet, ugyanakkor

Branko Jereminov

, a szerb fazonszabász beépítése kulcskérdés lesz, illetve remélem, sikerült igazolnunk egy minőségi négyest. Továbbra is heti nyolc-tíz edzéssel készülünk, a foglalkozások száma azonban némiképp csökkenhet majd a felkészülési mérkőzések kapcsán, hiszen pihenőket is be kell majd iktatnunk a programba.

- Beszédtéma az öltözőben a külföldi kosarasok érkezése, találgatják már, ki mire lehet képes?

- A magyar kosarasaink nagyon várják a külföldieket. Amit lehetett, már megnéztünk róluk, az összefoglalókat, videókat kielemeztük. Nagyon igaz azonban a mondás: lakva ismerjük meg a másikat. Bízom benne, hogy mentálisan és szakmai szempontból is közénk valók lesznek. Mint említettem, Jono Levyvel korábban dolgoztunk már együtt, ő igazán normális, kulturált kosaras, s az eddigi információink szerint Branko Jereminov is intelligens srác, valódi csapatember. Természetesen semmiféle statisztika, videó nem mutathatja meg előre, hogy valaki hogyan illeszkedik majd be a környezetbe. Jono erre a legjobb példa: Szegeden remek teljesítményt nyújtott, a Falcónál visszafogottabbat, hiszen ott más volt a játékszisztéma, illetve a játékosok csapaton belüli szerepe, majd Pakson újból egy elsőrangú félszezont produkált.

- Mennyire figyelnek oda ilyenkor az ellenfelek mozgására, igazolásaira, munkájára? - A leginkább sötét lónak a Nyíregyháza tűnik. Edzőt cseréltek, felújítják a csarnokukat is, addig albérletbe költöznekSztojan Ivkovicsot ismerve minőségi délszláv kosarasok érkezése is várható. Már látszik, hogy a Pécs hasonlóan masszív lesz, mint tavaly, azt pedig kíváncsian várom, hogy a Zalaegerszeg mire megy a fiatal amerikai próbajátékosokkal. A középmezőny roppant sűrűnek tűnik, nem nagyon körvonalazhatók még ilyenkor az erőviszonyok. Ami az élcsapatokat illeti, a bajnok Albacompról egyelőre kevés a hír, érdekes lesz, mit hoz ki belőlük az új spanyol edző. Rendkívül erősnek tűnik a Szolnok és a Paks. A Jászberénnyel kapcsolatban az lesz a legfontosabb kérdés, hogyan bírják majd a kétfrontos megmérettetést, a nemzetközi szereplés terheit. - Ezen a nyáron a Naturtex-SZTE-Szedeák azzal tűnt ki az élvonalbeli csapatok közül, hogy keretéhez rengeteg fiatal, saját nevelésű tehetség csatlakozott: a magyar útlevéllel is rendelkező, Szerbiából érkezett ifjú Nemanja Miscsevics mellett a visszatérő Molnár Bencét, Varga Zalánt, Buzás Bencét, Demeter Attilát, Kereszty Domost, Maronka Áront, Mike Jánost, Révész Ádámot vagy Verba Barnát is említhetjük. Felvették a kesztyűt a rutinos rókákkal? - Őszintén szólva eddig nagyon tetszik a fiatalok hozzáállása és teljesítménye. A képességeik persze még nem olyanok, mint az NB I-es játékosoké, ugyanakkor meg kell adni számukra a lehetőséget, hogy bizonyítsanak. Úgy hiszem, roppant nagy élmény számukra például a Csorvási testvérekkel vagy Kiss Zsolttal, Vida Mátével készülni. A tréningeken megállták a helyüket, s az edzőmérkőzéseken is megnézzük, mit tudnak. Mindig hangsúlyozom azonban, nagyon fontos, hogy reális célokat tűzzenek maguk elé! Azt várom tőlük, hogy folyamatosan fejlődjenek, minél kevesebb hibával kosárlabdázzanak, s legyenek vele tisztában, hogy az esély nem hullik az ölükbe. Nézze meg a csütörtök esti edzésen készült képgalériánkat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.