Közélet

„Mindenki Édesanyja” előtt tisztelegtek Alsóvároson + FOTÓK

„Mindenki Édesanyja” előtt tisztelegtek Alsóvároson + FOTÓK

2013. augusztus 4., vasárnap
„Mindenki Édesanyja” előtt tisztelegtek Alsóvároson + FOTÓK
havasboldogasszony_mj 024

A történelem megpróbáltatásain számtalanszor segítette át az embereket a Máriába vetett hitük - hangzott el Szeged legrégebbi vallási ünnepe, a Havas Boldogasszony búcsú vasárnapi szentmiséjén. A Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök által celebrált szertartás után a hagyományos körmenettel tisztelegtek a hívek „mindenki Anyja” előtt.

A 9 órakor kezdődő ünnepi szentmisét a hagyományokhoz híven egyéni imaszándékokkal nyitották, melynek keretében a környékbeli családok testi és lelki egészségéért, valamint elhunyt rokonokért fohászkodtak a hívők. Idén az Alsóvárosi Ferences Plébánia udvarán tartották a szentmisét.

Havas Boldogasszonyt ünnepelték

A Havas Boldogasszony

Szűz Mária

ünnepe, akit édesanyai mivoltában is tisztelnek és szeretnek az emberek. A Havas Boldogasszony ókori eredetű, a római Santa Maria Maggiore templom – amely egyike a régi római bazilikáknak – saját eredethagyományát ezzel magyarázza. A legenda szerint ugyanis kegyes alapítványt akart tenni egy gyermektelen római patrícius házaspár, az egyháznak egy templomot akartak adományozni. Álmukban megjelent nekik Szűz Mária, és azt mondta, ahova másnap hajnalra hó fog esni, arra a helyre építsék fel a templomot. Ezt az álmot látta a legenda szerint

Liberius

pápa is. Valóban ezen a helyen épült fel a bazilika, amely az alsóvárosi templom anyatemploma. Valamikor ez a búcsú a Szegedről elszármazottak gyűjtőhelye volt. A 18. században megindult a Temesköz és a Délvidék újbóli benépesítése, új községeket alapított itt a császári udvar, amelyek lakosságának jelentős részét szegedi lakosok töltötték fel. Az elszármazottak augusztus 5-én visszatértek a Tisza-parti városba, ekkor a szegediségüket, a „szögedi nemzethez” való tartozásukat ünnepelték meg azzal, hogy az itt élő távoli rokonokat, vagy pusztán a búcsú kapcsán a lelki rokonságukat keresték fel.

A történelem széthúzásairól

Gyulay Endre püspök a történelmi széthúzásokról beszélt az ünnepi szentmisén. Mindenekelőtt Szent Gellért Szűz Máriáról szóló beszédét emelte ki, mely nagy hatással volt István király kereszténységhez fűződő viszonyára. A püspök atya a török hódoltság idejével folytatta, amikor is a megtört, leigázott emberek mind Mária templomában kerestek vigaszt és oltalmat. A második világháború borzalmain is csak a hit lendíthette át az embereket, továbbá annak a néhány prímásnak az erőfeszítése, akik bejárták az országot igét hirdetve - Szegedre is eljutottak. Gyulay Endre szavai szerint a városunkban megkeresztelt Bálint Sándort is maga Mária segítette át lelki szenvedésein, de nem volt ez másképp 2000-ben sem, amikor II. János Pál pápa maga mellé hívatta a világ püspökeit, hogy felkínálják a világot a Szent Szűznek. „Ki is az a Mária?” – hangzott el a püspök atya kérdése. Édesanya, könyörgő asszony, aki „hivatásából” fakadóan feláldozza gyermekét. Nincsenek vagyoni kívánalmai, csakis azt teszi, amit Isten feladatául rendelt, és amit elvárt tőle. Juhász Gyula költő is megérezte Mária erejét, mikor először látta azokat a szegedi zarándokokat, akik útjuk során erőt kértek a jövendő esztendőkre.

Templomtéri körmenet

A szentmisét követően kezdetét vette a hagyományos körmenet, vagyis az oltári szentség körbehordozása a templomtéren. A hívek közösen énekelve kerülték meg az alsóvárosi plébániát, az idősebbek pedig a padokon ülve kapcsolódtak be a körmenet énekeibe. Mihók Andrásné és Juhász Jánosné is így várták, hogy visszaérjen a menet. Mihókné portálunknak elmondta, már 10 éves kora óta rendszeresen jár a szegedi búcsúba Kübekházáról. Idén kísérővel érkezett. Elárulta, feltöltődést jelent számára az itt eltöltött idő. Juhászné egyedül érkezett Sándorfalváról. Ő gyermekkorában járt utoljára a búcsúban, ezért úgy döntött, ideje ismét kilátogatnia. Mindketten egyetértenek abban, hogy korábban sokkal nagyobb számú érdeklődőt vonzott Szeged legrégebbi vallási eseménye, de vasárnap is akadtak szép számmal hívők mindenféle korosztályból.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.