Vélemény

Mi lesz veled, belváros? II.

Mi lesz veled, belváros? II.

2013. augusztus 12., hétfő
Mi lesz veled, belváros? II.

A város talán legkarakterisztikusabb eleme a Tisza, ugyanakkor mostoha gyermeke is. A tervezett partfalrekonstrukció szükséges, amennyiben kulturált környezettel valósítják meg hatékony védrendszer lehet.

A Tisza azonban most nem éli az életét, csak egyszerűen átfolyik a városon. Ahhoz hogy ismét szerves része legyen, mindkét partját fejleszteni kell. Kikötők, hobby, sport, turisztikai és rendezvényhajók, újszegedi részen ingatlanberuházások szükségesek. És ha már Tisza, akkor a 3. HÍD és a szegedi oldal rakpartjának a néhány száz méteres meghosszabbítása elengedhetetlen, ami a belváros, de az egész város közlekedés rendezésének egyetlen logikus megoldása. A két szélső hídon minden jármű és gyalogos közlekedés adott lehetne, a Belvárosi hídról azonban ki kellene zárni a gépkocsi közlekedést. Ezek mellett persze a harmadik híd több száz hektárt – szaknyelven – tárna fel Újszegeden. Ha a Tisza a szíve a városnak, akkor az egyetem a lelke, polgáraival. Az egyetemi polgár fogalmát plusz tartalommal tölthetné meg a saját “közigazgatás” elősegítése a campus jelleg kiépítése. Ez nem csak ingatlankérdés, de plusz színfoltja is lehetne a városnak fiatalos lendülettel. Az egyetemnek, mint Szeged második legnagyobb munkaadójának ezer szállal kellene kötődnie a városhoz. Annyi a közös munkában rejlő lehetőség, hogy azok tárgyalása bőven kimerítik egy blog lehetőségeit. Meglátásom szerint a legszorosabb kapcsolatot egyetem és város között egy a rektor javaslatára, a szegedi közgyűlés által megválasztott társadalmi alpolgármester ápolná. Ez napi szintű egyeztetést, közös érdekérvényesítést is jelentene számtalan előnnyel. Szeged a belváros rekonstrukcióját követően 1997-2002 visszakapta az árvíz utáni újjáépítésben tervezett arcát. Azonban a szép épületek önmagukban nem lettek volna elegendőek, kellet hozzá néhány egyéb intézkedés is. Az egyik ilyen volt, hogy azok a vendéglátók, amelyek nívós teraszokat alakítanak ki mentesülnek a közterület díj fizetésétől. Így alakult ki egy mediterrán kép. Szép házak, teraszok, emberek, nyüzsgés. Ma a szép házak még állnak a teraszok száma sajnos csökken, az emberek hiányoznak. Vissza kell őket csalni a belvárosba. Az előző blogban már említett rendezvények mellé olyan infrastrukturális beruházásokkal kell folytatni a rekonstrukciót, amelyek részben a komfortérzetet segítik – szökőkutak, csobogók, ivókutak, padok, fák, árnyékvetők kialakítása, illetve a modern kor nélkülözhetetlen „adottságai”, mint például a free wi-fi lehetősége. Ugyancsak a Belváros revitalizációját segíti az a komoly infrastrukturális beruházás ami, lehetőséget teremt a szabadtéri rendezvények kulturált lebonyolítására. Ez azzal is jár, hogy szét kell választani –modern európai városokhoz hasonlóan – a díszteret (Széchényi tér) a rendezvény területtől (újszegedi liget). Azaz a Széchenyi tér rekonstrukció úgy, hogy az illeszkedjék a Kárász utcához – nem úgy, ahogyan nem illeszkedik a Dugonics tér. E mellett a már említett infrastrukturális fejlesztés a Ligetben. Itt természetesen az újszegedi szabadtéri színpad teljes korszerűsítése is elengedhetetlen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.