Lapidáriumi esték a Várkertben

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Irodalom, zene, beszélgetés és mindezekhez gasztronómiai és borkulturális vendéglátás – ezt kínálják a Grand Café szervezésében csütörtökön induló Lapidáriumi esték, melyeket a Várkertben rendeznek meg.

Vannak hazánkban, elsősorban a fővárosban, hungarikummá szentelt találkozóhelyek, ezek a romkocsmák. Polgárházak udvaraiban, elhagyott raktárakban, gyártelepeken romantikus érzületet nyújt a gondosan felstilizált romosság. Alternatív, divatos műfaj egy zseniális ötlet nyomán. Várkert: mi lehetne ugyanis romosabb a klasszikus értelemben vett romoknál? A kerengőben római kori, reneszánsz és barokk emlékek; torzók, oszlopfők, épületdísz maradványok sorolnak az óriási lombok alatt, sötétedéskor csillagok és fáklyák fényeinél, valahol a régmúlt és a jelenkor közt egyensúlyozva. Ilyenkor a Várkert megtelik élettel – a vendégek szeretik ezt a különleges miliőt, élvezik az ősi kövek teremtette hangulatot: „autentikus romkocsma”.

A szervezők új terminust vezettek be: a lapidáriumot.
A lapidárium jelentése: kőtár (a latin lapidarius – kő szóból). Hely, ahol természetes előfordulású köveket, szobrokat, műemlékek maradványokat őriznek gyakran szabad téren. A lapidárium olyan könyveket is jelent, melyek különféle ásványok és drágakövek tulajdonságait tárgyalják a szimpátiatannak megfelelően. A szimpátia tana pedig olyan ókori eredetű mágikus tanítás, mely a csillagok, ásványok, az állatvilág, a növényvilág és az emberek közti szimpátiákat vizsgálja – ezekkel is foglalkoznak majd a várkerti estéken.

A csütörtöki Lapidáriumi estéken olyan műfajokat sorolnak egymás mellé, melyek illenek a várkerti miliőhöz, a nyárhoz és a Grand Café hagyományaihoz.

Lesz: irodalom, zene, beszélgetés és mindezekhez gasztronómiai és borkulturális vendéglátás!

A szervező Grand Café szeretettel várja barátait, törzsvendégeit és a szegedi érdeklődőket ingyenes rendezvényeire!

Az első alkalomra augusztus 8-án 18 órától kerül majd sor.

A Grencsó – Hock – Sárvári trió koncertje

Grencsó István az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Grencsó kompromisszumoktól mentes szabad zenét játszik, a triótól a big bandig különböző formációkban lép fel kiváló zenésztársakkal.

Grencsó István (szaxofon és fúvós hangszerek), Hock Ernő (nagybőgő) Sárvári Kovács Zsolt (dob)

A Lapidáriumi esték további programja ITT.

Előző sztori

Illetékbélyegekről a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

Következő sztori

Gregor Bernadett népszerűsíti a Tappancs árváit Szegeden