Szórakozás

Lapidáriumi esték a Várkertben

Lapidáriumi esték a Várkertben

2013. augusztus 7., szerda
Lapidáriumi esték a Várkertben

Irodalom, zene, beszélgetés és mindezekhez gasztronómiai és borkulturális vendéglátás - ezt kínálják a Grand Café szervezésében csütörtökön induló Lapidáriumi esték, melyeket a Várkertben rendeznek meg.

Vannak hazánkban, elsősorban a fővárosban, hungarikummá szentelt találkozóhelyek, ezek a romkocsmák. Polgárházak udvaraiban, elhagyott raktárakban, gyártelepeken romantikus érzületet nyújt a gondosan felstilizált romosság. Alternatív, divatos műfaj egy zseniális ötlet nyomán. Várkert: mi lehetne ugyanis romosabb a klasszikus értelemben vett romoknál? A kerengőben római kori, reneszánsz és barokk emlékek; torzók, oszlopfők, épületdísz maradványok sorolnak az óriási lombok alatt, sötétedéskor csillagok és fáklyák fényeinél, valahol a régmúlt és a jelenkor közt egyensúlyozva. Ilyenkor a Várkert megtelik élettel – a vendégek szeretik ezt a különleges miliőt, élvezik az ősi kövek teremtette hangulatot: „autentikus romkocsma”. A szervezők új terminust vezettek be: a lapidáriumot. A lapidárium jelentése: kőtár (a latin lapidarius – kő szóból). Hely, ahol természetes előfordulású köveket, szobrokat, műemlékek maradványokat őriznek gyakran szabad téren. A lapidárium olyan könyveket is jelent, melyek különféle ásványok és drágakövek tulajdonságait tárgyalják a szimpátiatannak megfelelően. A szimpátia tana pedig olyan ókori eredetű mágikus tanítás, mely a csillagok, ásványok, az állatvilág, a növényvilág és az emberek közti szimpátiákat vizsgálja - ezekkel is foglalkoznak majd a várkerti estéken. A csütörtöki Lapidáriumi estéken olyan műfajokat sorolnak egymás mellé, melyek illenek a várkerti miliőhöz, a nyárhoz és a Grand Café hagyományaihoz. Lesz: irodalom, zene, beszélgetés és mindezekhez gasztronómiai és borkulturális vendéglátás! A szervező Grand Café szeretettel várja barátait, törzsvendégeit és a szegedi érdeklődőket ingyenes rendezvényeire! Az első alkalomra augusztus 8-án 18 órától kerül majd sor.

A Grencsó - Hock – Sárvári trió koncertje

Grencsó István

az élő zenész-legendák egyike, a magyar avantgarde jazz egyik kiemelkedő alakja. Repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott pop-, rock- és ethno zenét, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Grencsó kompromisszumoktól mentes szabad zenét játszik, a triótól a big bandig különböző formációkban lép fel kiváló zenésztársakkal. Grencsó István (szaxofon és fúvós hangszerek),

Hock Ernő

(nagybőgő)

Sárvári Kovács Zsolt

(dob)

A Lapidáriumi esték további programja ITT.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.