Írjon nekünk

Közélet

Jobbik: büntetett előéletű ne kaphasson szociális bérlakást!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

jobbik_sajttaj01_gsA szegedi Jobbik a helyi lakásrendelet módosítását szorgalmazza. Céljuk, hogy ne juthasson szociális bérlakáshoz olyan személy, aki büntetett előéletű. A párt a jelenlegi problémás helyeken is felülvizsgáltatná a bérleti jogot.

A Hétvezér utcában a szociális bérlakásban élő cigány közösség életmódja ellen tiltakozva nemrég utcai lakossági fórumot szervezett a szegedi Jobbik. Most javaslattal álltak elő, a helyi lakásrendelet megváltoztatását szeretnék elérni. Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselő pénteki sajtótájékoztatóján leszögezte, nem lehet olyan környéken élni, ahol az utcán megtámadhatják az embert, elveszik a boltban vásárolt termékeit.

„Ezek a problémás családok olyan bérleményekben élnek, amelyek az önkormányzat tulajdona, vagyis azoké a választóké, akik adót és bérleti díjat fizetnek, s azt kell elviselniük, hogy a megválasztott képviselőik ahhoz asszisztálnak, hogy ilyen embereknek adnak ki bérlakásokat” – közölte.

Piaci alapú, költségelvű és szociális bérlakások vannak Szegeden. Előbbin nem változtatna a Jobbik, viszont azok esetében, akik szociális alapon bérelnének lakást, s indulnak a pályázaton, kizáró oknak határoznák meg, ha élet-, család vagy vagyon elleni bűncselekmény tekintetében már nem büntetlen előéletű. Keresztúri elmondta, mindezt feddhetetlenségi bizonyítvánnyal kellene igazolni. „Hiába indul más ezeken a pályázatokon, akinek négy vagy több gyereke van, mindent visz” – jegyezte meg a jobbikos politikus, aki újságírói kérdésre elmondta, a pályázatelbírálási rendszerén nem változtatnának, továbbra is előny élveznének a többgyermekesek, de kiszűrnék azokat, akik „nem képesek alkalmazkodni az együttélés általánosan elfogadott társadalmi normáihoz”.

jobbik_sajttaj02_gs

A Jobbik nem tesz le konkrét javaslatot a képviselő-testület elé, azt szeretnék, hogy e kérdésben széles körű konszenzus alakuljon ki a szociális bérlakások kiadási feltételeinek megváltoztatása érdekében. A jelenlegi helyzetet szakemberek bevonásával javítanák a jobbikosok. Keresztúri szerint az lenne a jó megoldás, ha azonnali hatállyal fel lehetne mondani ezeket a bérleti szerződéseket, amennyiben sok indokolt panasz érkezik.

Teljes utcák, tömbök vannak itt Szegeden, ahol nem tudnak együtt élni a beköltöző családokkal. Tóth Péter, a párt megyei elnöke elmondta, problémás terület például a Kereszttöltés utcai 160 lakásos garzonlakás, ahonnan több panasz is érkezett feléjük. Tóth szerint azzal a javaslattal, hogy csak büntetlen előéletűek kapjanak szociális bérlakást a képviselő-testületben mindenki véleményt alkothat arról, hogy azt kívánja-e támogatni, hogy bűnözőknek jusson szociális bérlakás vagy sem. A Jobbik megyei elnöke felhívta arra is a figyelmet, hogy a devizahitel károsultakkal is foglalkoznia kellene a helyi lakásrendeletnek, a sok nehéz sorsú család nehezen jut szociális bérlakáshoz.

Keresztúri úgy látja, szemléletváltásra van szükség, és a szegedi közgyűlésnek ki kell jelentenie, hogy nem tűri el, hogy az önkormányzati tulajdonú bérlakásokat tönkretegyék, illetve nem tűr el olyan családokat, akik nem képesek együtt élni a többséggel. A politikus reméli, már a következő rendes közgyűlésen döntés születhet a helyi rendelet módosításáról.

Közélet

Csanádpalota-Nagylakon járt Marcel Vela román belügyminiszter

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A határátlépés körülményeiről tájékozódott.

Tovább olvasom

Hírzóna

Otthoni tornával bővült az M5 csatorna oktatási sávja

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mozgásra buzdítják a kicsiket és nagyokat.

Tovább olvasom

Hírzóna

Ballagó diákok ültetnek fákat Bordányban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A polgármesteri hivatal előtt kivágott fenyőfák helyére.

Tovább olvasom

Aktuál