/

Ismét SZIN-re lép a Somogyi-könyvtár

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20130814_somogyi_konyvtar_a_szinen_004Agysejttornával, játékos feladatokkal és képregényekkel várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár Szeged legnagyobb fesztiválján. A bibliotéka ismét feltűnik a SZIN-en.

Nem is gondolnánk, de az elmúlt öt évben több százan megfordultak már a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szabadtéri standjánál, Szeged legnagyobb fesztiválján. A Szegedi Ifjúsági Napok elsősorban a bulik és a koncertek köré épül – ezt a könyvtár dolgozói is elismerik – de mindent latba vetnek annak érdekében, hogy a nagyobb holtidőkben a könyvkultúrát is közelebb hozzák a fiatalokhoz. Papp Tímea, az intézmény olvasószolgálatának munkatársa és csapata már hetek óta azon dolgozik, hogy minél érdekesebb és kreatívabb játékokat csempésszenek a jövő héten startoló SZIN programjai közé. Portálunk bepillanthatott a munkálatokba.

SZS20130814_somogyi_konyvtar_a_szinen_009

„A könyvtár nem egy elefántcsonttoronyba zárt világ, hanem igenis tud fiatalos lenni” – cáfolja Papp Tímea az őket érintő sztereotípiákat, majd az új játékok bemutatásával folytatja. „Idén először készítettünk egy Nobel-díjas honfoglalót, aminek lényege, hogy származás alapján kell a megfelelő ország területére helyezni az írók zászlóit. Továbbá lesz egy mitológiai párosító is, ahol a hősök neveit kifejezésekkel kell párosítani. Ha az Ariadnét és a fonalat egymás mellé tesszük, megkapjuk a hétköznapokban is használatos kifejezést.” A Somogyi-könyvtár már a jövő héten izgalomba kívánja hozni a képregények szerelmeseit, Pilcz Roland rajzbemutatóval és élménybeszámolóval készül, mindezt a hamarosan startoló Képregényfesztivál jegyében.

Akik bíznak józanságukban és remegős kezükben, egy ennek mérésére alkalmas eszköz segítségével próbára tehetik magukat. Az úgynevezett józanságmérő lényege, hogy a játékos a nélkül vezesse végig a vállfát, hogy az hozzáérne a vázhoz. Agytornában sem lesz hiány, képregényszereplős memóriajátékokkal, illetve keresztrejtvényfüzettel is készülnek. Érdemes lesz mindent végigpróbálni, ugyanis aki legalább háromféle programon részt vesz, kipörgetheti szerencséjét a Szerencsekeréken. „A tapsvihar és könyvnyeremény a két legnépszerűbb. Használt könyveket szoktunk kivinni, a fesztiválozók pedig szeretnek közöttük kotorni” – tudtuk meg az olvasószolgálati munkatárstól.

somogyi_konyvtar_fa

Azzal kapcsolatban, hogy hányan látogatják standjukat, Papp Tímea egy különös mérési módszert említett. Minden évben társuk egy eleinte kopasz fa, melyre a látogatóknak kell lombkoronát varázsolniuk. A fesztiválozók ugyanis levelekre írhatják fel kedvenc szerzőiket és könyveiket. Az eddigi évek tapasztalata az, hogy néhány nap alatt rengeteg hajtást hoz a kis fa, olykor a könyvtárosokat is meglepő eredményekkel. 2010-ben például Bulgakov – A Mester és Margarita című regénye lett a legnépszerűbb, de Paolo Coelho – Tizenegy perc és Gabriel Garcia Marquez Száz év magányával is szép számmal kerültek levelek az ágakra.

A Somogyi-könyvtár kitelepülését a Civil faluban találhatják, augusztus 21-24. között 10-18 óráig.

Gaál Bernadett

Előző sztori

Vízilabda: Juhász Zsolt mindent megnyerne idén a Szegeddel

Default thumbnail
Következő sztori

Új helyszínen az augusztus 20-i szegedi programok

Legutóbbi hasonló cikkek