Hétvégi programajánló: Búcsú Alsóvároson, tarhonyaünnep Tápén + VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

havas_boldogasszony_kormenet24_gsIgen mozgalmas hétvége elé nézünk, Alsóvároson a Havas Boldogasszony napi búcsúra várják a híveket, míg Tápén ismét tarhonyafesztivált rendeznek. A szabadtérin az Elfújta a szélt láthatja a nagyérdemű, míg vasárnap a szőregi csata elevenedik meg a Monti parknál.

A hét végén tartják a Havas Boldogasszony napi búcsút, a Dél-Alföld legnagyobb múltú vallási ünnepét Szeged-Alsóvároson. A búcsúhoz kapcsolódva különleges tárlatvezetések indulnak az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban. A szegedi ferences templom anyatemploma a római Santa Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat szórnak a hívek közé, így az ünnepen a népnyelvben rajta ragadt a Havas Boldogasszony elnevezés. Szeged-Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút. Az ünnep szombaton délután a szerzetes és papi hivatásokért mondott misével kezdődik, este a Mátyás téren pedig keresztutat tartanak. A búcsú csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet vasárnap délelőtt, melyet Gyulay Endre püspök celebrál.

Főzőverseny és vigadalom várja az érdeklődőket augusztus 3-án a tápéi tarhonyafesztiválon. A vidám hangulatról határon túlról érkező népzenészek is gondoskodnak.  Két éves kihagyás után ismét megrendezik a tápéi tarhonyafesztivált a Heller Ödön Művelődési Ház udvarában, a helyi hagyományőrzők jóvoltából. Baráti körben, 3 fős csoportokban főzhetik a tarhonyát szombaton a IX. Tápéi Tarhonyafőző Fesztiválon meg akarják mérettetni konyhaművészeti tudásukat. Az elkészült csapatok ételeit Rapcsányi Ferenc, a szegedi vendéglátóipari iskola tanára és Varga Mihály, vendéglős zsűritagok értékelik majd, illetve ünnepélyesen eredményt is hirdetnek. A rendezvényről további részletek itt olvashatók!

tarhonyafesztival05_gs

Augusztus 3-án a Dóm téren az Elfújta a szél című musicalt láthatja a nagyérdemű a Szegedi Szabadtéri Játékokon. Scarlett O’Hara története a szerelmi szál mellett élénk képet fest az amerikai polgárháborúról valamint észak és dél harcáról is. A musicalt – melyet először 2003-ban mutattak be Párizsban, nagy sikerrel – a Budapesti Operettszínházzal közösen állította színpadra a szegedi fesztivál. A darab nagy sikerrel debütált, kritikánk itt olvasható!

Rammschwein_MG_2313

A német Rammstein a hard rockot és az ipari metált ötvözi az elektronikus zenével. A szegedi Rammschwein (Rammstein Cover Band) pedig igyekszik mind hangzásban, mind pedig a lehetőségekhez mérten kinézetben és színpadi megjelenésben visszaadni a német zenekar koncerthangulatát. A Rongy Kocsmában a Sonic Temple (The Cult tribute zenekar – Szeged) is fellép 21 órától.  2009 tavaszán, konkrétan április elsején állt össze a Sonic Temple legénysége. Mára kialakult egy stabil két órás koncertprogram, ami 20 örökbecsű The Cult szerzeményt foglal magába, amelyet természetesen folyamatosan bővítünk.

http://www.youtube.com/watch?v=V3YScEm7jF8

Vasárnap 10 órakor koszorúzás lesz a szőregi Hősök terén, majd 11.30-tól a szőregi csatát elevenítik fel a Monti parknál. A szőregi csata során 1849. augusztus 5-én a Szegednél összpontosított magyar seregek a város térségében vereséget szenvedtek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt a Julius Jacob von Haynau vezette csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a harc és az azt követő visszavonulás során.

Folyamatos kiállítások, programok:

A Cimélia – könyvkincsek Régi és ritka könyvek a Somogyi-könyvtár gyűjteményében tárlat október 9-éig látogatható. 2013 a könyvtár számára kétszeresen is jubileumi év: 125 éve halt meg az alapító, Somogyi Károly és 130 éve, 1883. október 16-án nyitotta meg Ferenc József a Somogyi-könyvtárt. Az ünnepi év kiállítása válogatás a Somogyi-könyvtár egyedi ritkaságaiból, Magyarországon unikális és Európában is csak néhány példányban ismert, fennmaradt kötetekből. A kiállítást a kötetek művészi illusztrációinak nagyméretű, poszter-reprodukciói egészítik ki, mintegy tagolják a tárlat egyes fejezeteit.

gardonyi_kiallitas_tarlo

Gárdonyi, a szegedi párbajhős – 150 éve született az Egri csillagok írója, rá emlékezik egy tárlattal a Somogyi-könyvtár. Szegedi éveinek fontosabb eseményeit mutatja be az író születésének 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás a Somogyi-könyvtár második emeleti kölcsönzőjében. A tanítást újságírásra cserélő Gárdonyi 1888-ban lett előbb a kormánypárti Szegedi Híradó, majd a független Szegedi Napló munkatársa. Az egyébként visszavonultan élő fiatalember vérmérsékletét jelzi, hogy mindössze hároméves szegedi pályafutása alatt kétszer vívott kardpárbajt, s mindkét eset hírlapírói működésével volt összefüggésben. Az augusztus 1-29-ig megtekinthető kiállítás korabeli újságok, élclapok, fotók és helyismereti dokumentumok segítségével idézi föl Gárdonyi nevezetes afférjainak történetét.

Pop-art szemüvegének torzított lencséjén keresztül láttatja velünk a média mindennapos szereplőit DrMáriás, a Tudósok zenekar frontembere. Cicciolina, Putyin, Horn Gyula és Orbán Viktor is felkerült a falra a Kass Galériában nyílt tárlaton. A Tudósok “avantgárd-punk” stílusához illő kiállítást mutatott be vasárnap délután a zenekar frontembere, DrMáriás Szegeden. “Jaj, de várom már a választásokat!” címmel a THERALTER fesztivál egyik programjaként nyílt tárlaton közszereplők nem közönséges képeit tekinthetjük meg. Színes, pop-art és szoc-art jellegű karikatúráin a művész beléjük égetett attribútumaik alapján fordította ki magukból a szereplőket: Vlagyimir Putyin orosz elnök az USA ikonikus szabadságszobrának koronájában, Cicciolina öregen és ráncosan, Zámbó Jimmy pedig női testben látható. A kiállításról bővebben ITT olvashat.

drmarias10_ia

Madách Imre/Kass János néven újjászületett a Kass Galéria állandó kiállítása, mely a Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervezőnek állít emléket. Az újjászületett kiállítás gerincét két dráma, Az ember tragédiája és a Mózes illusztrációi adják. Közel ötven remekművet tekinthetnek meg az érdeklődők, illetve különböző vázlatokat és bélyegeket is láthat a nagyközönség a művész nevét viselő galériában. További részleteket ITT olvashat.

SZS20130704_kass_janos_kiallitas_megnyito_001

A vásárhelyi művész, Tornyai János alföldi tájképeiből nyílt kiállítás a Reök-palotában. A kiállítás elsősorban az 1910-es években készült lírai, dinamikus tájképeiből nyújt válogatást. A vásárhelyi festészet legjelesebb alakjának, Tornyai Jánosnak több mint ötven alkotását láthatják a Reök látogatói. Zömében egy szegedi magángyűjteményből érkezett a kiállítás anyaga, így a közönség olyan festményeket láthat a kiállítótermekben, melyeket korábban sehol nem volt lehetősége megtekinteni. A tárlat pár darabja a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdona. Tornyai festészetében jelentős szerepet kapott 1910-től az alföldi táj mint téma, a művész tájértelmezésében a lírai hang dominál, így a mondanivaló fő hordozója a színvilág, amely egyszersmind az érzelmi viharok megjelenítője is. A Munkácsy-féle alföldi realizmust írta felül ezzel a lírai, dinamikus festészettel. Alkotásaiban ötvözte az alföldi piktúra nemes hagyományait és a modernizmust, viszont csak szűkebb pátriája, Hódmezővásárhely érdekelte igazán. Néhány ecsetvonással erősen drámai töltetű tájábrázolást volt képes vászonra vetni. A tárlat szeptember 1-ig látogatható.

tornyai

A groteszk nagymesterének életét mutatja be szokatlan formában a Fekete ház új tárlata: az Örkény István emlékkiállítás dobozlabirintussal, a szerző saját hangját hallató telefonfülkével és egyedi installációs megoldásokkal várja a látogatókat. A kiállítás első fele hagyományos formában, eredeti dokumentumokon, személyes tárgyakon, relikviákon és kéziratokon keresztül ismerteti az író életét. A tárlat második fele – ahová egy trükkös ajtón keresztül léphetnek be a látogatók – interaktív elemek segítségével mutatja be Örkény kultikus műveit. A Tóték világát a doboztenger és egy kerti vécé jeleníti meg, mely az Isten hozta, őrnagy úr! című filmadaptáció részleteit vetíti. Az egypercesek a kartondobozokon jelennek meg szokatlan formában és helyeken, az Örkényre oly jellemző könnyedséggel.

Fodor Anna babagyűjteménye augusztus 31-áig tekinthető meg a Szent-Györgyi Albert Agórában. Látogatható: hétfőtől-péntekig 8 és 20 óra között, míg szombaton 8-tól 17 óráig.

benczur_kiallitas04_gs

Benczúr, a festőfejedelem címmel nyílt tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. A tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a magyar historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. Az alkotások egy része Nyíregyházáról érkezett, az ottani múzeum egész komoly Benczúr-kollekcióval rendelkezik. A szegedi kultúrpalota három Benczúr-festményt birtokol, az egyik Tisza Kálmánt, a másik Tisza Lajost ábrázolja, a harmadik pedig egy vázlat Mátyás megkoronázásáról. Az első két műalkotás letétben a városházán található, ott csodálhatták meg eddig a látogatók vagy az ott dolgozók. A kiállításra most visszakérik a képeket, hogy a többi Benczúr-művel közösen láthassa ezeket is a közönség. A kiállítás december 15-éig látogatható.

Az erdélyi születésű, Budapesten élő és alkotó Henter Csaba festőművész Lépcsők című tárlatát augusztus 26-áig tekinthetik meg az érdeklődők, hétköznapokon 10-től 18 óráig az EDF Galériában, a Klauzál téren.

osemberkiallitas18_gs

Őskőkori invázió indult a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: 100 négyzetméteres barlangfolyosóval, Frédi és Béni autójával, ősember-arcrekonstrukciókkal és több millió éves állatcsontokkal. A tárlat az őskőkori állatvilágot is bemutatja: az eredeti gyapjas orrszarvú, barlangi hiéna, mamut, valamint ősbölény csontokon túl az állatok a falakon is megjelennek. Az élethű, méretarányosan felfestett kép mellett állva bárki lemérheti, hogy egy barlangi medvéhez vagy éppen egy mamuthoz képest mekkora a magassága. További információkat ITT olvashat az augusztus 25-éig látogatható kiállításról.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

ÁNTSZ: kezdődik a parlagfűszezon

Következő sztori

Felavatták Kligl Sándor Kolonics-szobrát a Velencei tavon